Sibienii l-au comemorat pe Ogoranu la 7 ani de la moarte

 de Sorin OLARIU

Vineri 10 mai, la biserica greco-catolica Ursuline, una din bijuteriile Sibiului medieval, a avut loc comemorarea a 7 ani de la trecerea la cele vesnice a legendarului luptator anticomunist din muntii Fagaras: Ion Gavrila Ogoranu. Evenimentul petrecut intr-o zi cu rezonante istorice pentru Romania – Ziua Regalitatii, mult timp fosta sarbatoare nationala- a fost o aducere aminte nu numai a figurii legendare a lui Ion Gavrila Ogoranu, ci si o constientizare a luptei anticomuniste din muntii Fagarasului.

Traim intr-o vreme in care valorile nationale si crestine sunt calcate in picioare, bagatelizate sau omise. Lichelismul politic si parvenitismul social dublat de imoralitatea ca mod de viata nu trebuie sa ne opreasca sa ne promovam eroii nationali si jertfa acestora. Aparitia deloc intamplatoare a unor actiuni concertate de denigrare a luptei din munti, a jertfei din inchisori si a luptei exilului contra comunismului, trebuie sa ne faca sa ne promovam valorile nationale cu mai multa ardoare, tact dar si profesionalism si exactitate.

Comemorarea desfasurata in prezenta a peste 40 de sibieni a fost precedata de un articol in ziarul principal al Sibiului, Tribuna, despre personalitatea vestitului luptator din munti, scris de prof. Ion Pop si de un anunt comemorativ.

Intr-un oras ce mai adaposteste un ansamblu de monumente ale luptei anticomuniste : monumentele grupului Dabija, al sasilor deportati in URSS si al fruntasului legionar sibian Ion Banea, este un imperativ moral sa facem cunoscut atat valorile nationale, cat si cele ce tin lupta anticomunista si legionara. Slujba de comemorare a fost tinuta de preotul Nicolae Popa, care a tinut apoi si o cuvantare despre impactul luptei din munti si al personalitatii lui I. G. Ogoranu.

 

A urmat apoi un discurs emotionant al lui Coriolan Baciu – presedinte al fundatiei ce poarta numele eroului fagarasan. S-au depanat amintiri ale luptei din munti, cu marile greutati ale acesteia, a sprijinului dat de oamenii din zona si mai ales a suferintelor deosebite prin care au trecut cei ce au luptat in munti si familiile lor.

 

Fiind si ziua regalitatii, preotul a gasit de cuviinta sa vorbeasca si despre semnificatia si istoricul acestui eveniment. Noua celor prezenti si organizatorilor ne revine sarcina de a constientiza mereu evenimentele si de a lupta pentru a le prezenta in spiritul adevarului, luand ca exemplu sacrificiul celor ce si-au lasat familiile si cu arma in mana au infruntat imposibilul si jocurile politice ale marilor puteri si au luptat pentru demnitatea neamului romanesc.

Comments (1)
Add Comment
  • Sorin ANDREI

    Ogoranu.
    Prezent!
    Dumnezeu sa-l ierte, iar pe noi sa ne miluiasca si sa ne ajute in a-l imita in toate cele bune si de folos noua si patriei noastre.