David Rees, economist specializat in pietele emergente al Capital Economics, a declarat ca firma pentru care lucreaza a dezvoltat cinci criterii, pentru a identifica economiile ajunse la un adevarat „punct de fierbere”.
Vestea buna? Niciuna din tarile analizate de Capital Economics nu prezinta un risc imediat de intrare in recesiune.
Vestea proasta? Cel putin doua tari se indreapta in directia unei crize financiare si ar putea reprezenta un pericol pentru investitori.
Cele doua tari sunt Turcia si Venezuela. Analistii sustin ca piata bursiera a Turciei a crescut cu 7,3% in 2013 si cu 42% in ultimele 12 luni. Tara a depasit toate celelalte piete emergente in 2012, pe masura ce si-a modernizat economia si programele de crestere economica.
Pietele din Venezuela spun o poveste si mai interesanta – bursa din Caracas a crescut cu 37% in 2013 si cu peste 200% in ultimele 12 luni. In timp ce unii se temeau ca moartea presedintelui Hugo Chavez va afecta bursele, altii s-au indestulat.
In ciuda acestor rezultate naucitoare, Rees ii sfatuieste pe investitori sa fie atenti la cinci factori: cresterea deficitului de cont curent; extinderea creditarilor rapide; crestere datoriei externe pe termen scurt; preturile de pe piata bursiera, considerata o „bula”; cresterea ratelor reale de schimb valutar.
Potrivit specialistului, infuziile de capital „reprezinta o sabie cu doua taisuri” pentru tarile emergente. Acestea pot sustine dezvoltarea, dar risca sa genereze o „supraincalzire” a economiei si o bula financiara.
„In cazuri extreme, fluctuatiile de capital pot determina o recesiune si scaderea brusca a preturilor unor active, rezultand intrarea in incapacitate de plata, a mai spus Rees. Investitorii trebuie sa fie cu ochii pe oportunitatile reale – si pe riscurile crizei. „Ne-ar fi de folos sa stim daca si cand se va produce o criza financiara”, a mai precizat Rees.
De Victor Manole