Rezoluţia se referă la progresele înregistrate de Kosovo în parcursul spre integrarea europeană şi a fost elaborată de raportorul Ulrike Lunacek, transmite Mediafax.
Documentul, adoptat cu o largă majoritate de eurodeputaţi, evidenţiază perspectiva europeană clară a Kosovo şi îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe să facă acest lucru cât mai rapid.
Joi dimineaţă, PE a adoptat o rezoluţie privind situaţia Serbiei, îndemnând Consiliul European să confere Serbiei un termen clar pentru începerea negocierilor în vederea integrării europene. Cele două rezoluţii intervin în contextul în care negocierile dintre Serbia şi Kosovo privind normalizarea relaţiilor stagnează.
Legat de această problemă, deputatul social-democrat Bogdan Diaconu a ţinut să precizeze pe blogul personal că cei care propovăduiesc independenţa provinciei separatiste ar trebui informaţi în legătură cu agitaţia şovinilor maghiari din România. “Parlamentul European, care ne cere să recunoaştem independenţa Kosovo, ar trebui să fie informat că avem un europarlamentar care face uz curent de cazul Kosovo ca să ceară autonomia unei părţi din România. E vorba de Laszlo Tokes, finanţat de la Budapesta ca să implementeze modelul Kosovo în România. În aceste condiţii, este de evitat ca România să recunoască un stat precum Kosovo, pentru că imediat Tokes şi cei de teapa lui vor face mare scandal să îşi înfiinţeze şi extremiştii maghiari un Kosovo în inima României”, susţine parlamentarl PSD.
Pe de altă parte, şeful de partid al acestuia, premierul Victor Ponta, este de altă părere. ”Trebuie să mergem alături de familia europeană”, a spus acesta.
Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.
În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro