Guvernul pro-european de la Chişinău a fost demis în Parlament

Guvernul pro-european de la Chișinău condus de Vlad Filat a fost demis în urma votului favorabil pentru moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, relatează corespondentul NewsIn.

 

54 dintre cei 100 de deputați din Parlament au susținut moțiunea, alături de comuniști votând și fracțiunea Partidului Democrat, grupare componentă a coaliției de guvernare Alianța pentru Integrare Europeană. Cu toate că au susținut moțiunea de cenzură, democrații susțin că merg în continuare alături de AIE și că aceasta a fost singura modalitate pentru a-l demite pe premierul Vlad Filat.

Președintele PD, Marian Lupu, a avansat chiar o propunere pentru funcția de prim-ministru. Este vorba despre Iurie Leancă, actualul ministru de externe și membru al aceluiași partid ca și ex-premierul Filat, respectiv Partidul Liberal Democrat din Moldova. În cazul în care AIE nu va cădea de acord asupra viitorului premier desemnat, atunci țara se va îndrepta către alegeri anticipate, care ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în luna iunie. În acest caz însă, procesul de apropiere dintre Chișinău și Uniunea Europeană ar fi compromis total, R. Moldova ratând cel mai important obiectiv din acest an, semnarea tratatului de asociere cu UE, care urma să aibă loc la summitul din noiembrie de la Vilnius.

Vlad Filat va anunţa în scurt timp ce decizie va lua

Premierul în exerciţiu Vlad Filat a declarat marţi, după şedinţa Parlamentului în care a fost demis Guvernul pe care îl conduce, că faptul că nu l-a demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc şi că nu a spus lucrurilor pe nume sunt motivele demiterii sale, relatează ProTV Chişinău.

„Motivul pentru care am fost demis este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume şi pentru că nu l-am demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc. Vreau să vă spun că oamenii vor efectua aprecieri. Este un act de iresponsabilitate maximă să pui în prim-plan interesele personale”, a declarat Filat.

El a anunţat că va face publice „în cel mai scurt timp” deciziile pe care le va lua. „Deciziile cu care voi veni le voi face publice. Voi comunica şi cu preşedintele Timofti. În cazul în care Guvernul nu va fi învestit, vom avea alegeri anticipate. Iar ei trebuie să îşi asume responsabilitatea acestui lucru”, a spus premierul în exerciţiu.
Totodată Filat şi-a exprimat optimismul în privinţa soluţionării oricărei probleme.

Ce spune România

Ministerul român al Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că forţele politice de la Chişinău vor trata cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală de după demiterea Guvernului de către Parlament, în interesul stabilităţii ţării şi avansării procesului de apropiere de UE.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de rezultatul votului de astăzi, 5 martie 2013, asupra moţiunii de cenzură depuse în Parlamentul Republicii Moldova. MAE îşi exprimă convingerea că forţele politice de la Chişinău vor aborda cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală, în interesul stabilităţii şi al avansării procesului de apropiere de Uniunea Europeană şi în consens cu aspiraţiile şi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

De asemenea, România „îşi reafirmă, pe această bază, angajamentul deplin pentru susţinerea cursului proeuropean al Republicii Moldova, inclusiv în ce priveşte atingerea obiectivelor avute în vedere pentru viitorul summit al Parteneriatului Estic”.

Potrivit comunicatului MAE, această poziţie a fost comunicată de către Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, în cursul unei convorbiri telefonice cu Iurie Leancă, vice-prim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.

Avertismentul lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, luni, speranţa ca R. Moldova să nu intre într-un derapaj politic prin adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, el apreciind că un astfel de derapaj ar face foarte mult rău cetăţenilor şi nu neapărat politicienilor din R. Moldova, scrie Mediafax.

Solicitat să comenteze parcursului european al R. Moldova, în situaţia în care Parlamentul urma să voteze, marţi, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului, Traian Băsescu a precizat: „Sper din tot sufletul ca Alianţa pentru Europa să rămână în picioare pentru că este esenţial ca la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului estic, Moldova să fie teafără şi să se poată parafa Acordul de liber schimb între UE şi Moldova”.

„O intrare într-un derapaj politic ar face rău nu spun neapărat politicienilor, dar cetăţenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău. Sper din tot sufletul ca Moldova să nu rateze mâine”, a adăugat şeful statului.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a depus joi, la Parlament, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de către Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Sursa: www.realitatea.net

Comments (0)
Add Comment