Ştefan Geamănu, preşedintele filialei din Gorj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a descoperit, recent, în dosarul pe care i l-a făcut Securitatea, un document strict secret, emis în 1990 de Serviciul Român de Informaţii, care dovedeşte că a continuat să fie monitorizat ilegal, în plină “democraţie”, pentru aceleaşi activităţi care deranjaseră Securitatea şi pe Nicolae Ceauşescu: audierea emisiunilor postului de radio Europa Liberă, încercările repetate de a fugi din România ş.a. Acel raport strict secret demonstrează şi falia existentă în SRI între cadrele care doreau reformarea şi modernizarea Serviciului, adaptarea obiectului său de activitate la specificul unui stat democratic, pe de o parte, şi acele elemente din conducerea Serviciului, rezistente la schimbare şi promotoare ale vechilor abordări şi practici ale Securităţii, pe de altă parte.
În cuprinsul “Raportului cu propuneri de încetare a supravegherii informative a numitului Geamănu Ştefan”, din 13.08.1990, un cadru SRI menţionează că cel în cauză a fost urmărit zeci de ani de Departamentul Securităţii Statului pentru “colportarea ştirilor transmise de postul de radio Europa Liberă, comentarii negative la adresa vechiului regim şi intenţii de trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Cadrul SRI concluzionează, cu bună credinţă, că “întrucât activitatea desfăşurată de acesta nu mai constituie obiectul muncii de informaţii, propun încetarea supravegherii informative şi clasarea materialelor ”. Pe raportul respectiv, unul dintre şefii ierarhici, Făget Ion, a scris următorul ordin rezolutiv: “Dosarul să fie transferat la Biroul A care să-l menţină în lucru”. Ordinul scris de Făget este vădit ilegal, întrucât în textul raportului nu există niciun argument care să determine decizia de a continua monitorizarea de către SRI a lui ştefan Geamănu.
Ne-ar fi plăcut să aflăm că Făget Ion a dispărut din SRI imediat după 1990, aşa cum trebuia să se întâmple cu toate cadrele Departamentului Securităţii Statului, care nu s-au putut adapta la noua ordine de drept, specifică unui stat democratic. Din presa centrală aflăm, însă, că Făget Ion a condus timp de 16 ani unitatea din Gorj a Serviciului Român de Informaţii, adică din 1990 până în 2006. A fost trecut în rezervă abia după ce deputatul Sorin Paveliu a prezentat, public, un alt abuz odios săvârşit de Făget după 1990. La acea vreme, un alt cetăţean român, Dumitru Liţă, a găsit în dosarul său de Securitate un raport SRI asemănător cu cel descoperit de ştefan Geamănu. Acel document strict secret conţinea şi el un ordin scris al lui Făget, care respingea propunerea unui subordonat, de încetare a monitorizării lui Dumitru Liţă. “Nu sunt de accord. Să fie lucrat în continuare!” Este limpede, prin urmare, că Serviciul Român de Informaţii a continuat, prin Făget Ion, o serie de acte de poliţie politică iniţiate de Departamentul Securităţii Statului împotriva lui Dumitru Liţă.
Cazul preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – Gorj, dezvăluit în premieră de “Cotidianul”, demonstrează că cele întâmplate lui Dumitru Liţă nu constituie o eroare pasageră, o excepţie, un accident, ci o practică, un fenomen.
Asociaţia GRUPUL DE ACŢIUNE ÎN INTERES PUBLIC, mandatată de Ştefan Geamănu să iniţieze toate demersurile reparatorii ce decurg din abuzurile săvârşite împotriva sa de Serviciul Român de Informaţii, a prezentat acest caz, încă din luna iunie 2012 , Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, solicitând extinderea cercetării actelor de poliţie politică şi după 1989, concomitent cu adecvarea cadrului legislativ autohton care, la momentul actual, nu incriminează poliţia politică de după 1989.
Cum ocroteşte SRI-ul securiştii torţionari dinainte şi după 1990
Potrivit unor surse, astăzi Făget Ion este conducătorul informal al Asociaţiei din Gorj a Cadrelor SRI în Rezervă şi Retragere, calitate incompatibilă cu statutul de Agent al Poliţiei Politice Comuniste, pe care i l-a conferit CNSAS după descoperirea actelor de poliţie politică săvârşite asupra lui Dumitru Liţă. Deci, este limpede că Făget este păstrat foarte aproape de SRI şi de actuala sa conducere.
Presa din Gorj relatează că acelaşi Făget căpuşează, prin propriul SRL, principalul furnizor energetic al ţării – Complexul Energetic Oltenia – de la care a obţinut, prin abuzuri şi ilegalităţi crase, necercetate şi nesancţionate, contracte fabuloase, din bani publici.
Sursa: www.cotidianul.ro
Poate sa ne explice Stefan Geamanu de ce nu si-a depus o declaratie notariala pe propia raspundere atunci cand a candidat la pesedentia AFDPR-GJ ca nu a fost informator al securitatii in regimul comunist ????! Stie ca am facut personal o cerere la CNSAS pentru a cere informatii in conformitate cu legea daca acesta a fost informator al securitatii ??? De ce se da acum persecutat dupa 1990 de fostii securisti si nu a facut in tot acest timp nici o actiune impotriva fostilor securisti care pretide ca l-au persecutat in si dupa caderea regimului comunist ???!