După predica părintelui-paroh Moldovan-Lirca Ioan, cu un vânt ascuţit în faţă, dar pe un cer senin cu soare, ne-am îndreptat cu toţii paşii către cimitirul din localitate pentru a fi prezenţi la slujba de pomenire a celor trei martiri înhumaţi aici, Eugen Cengher, Virgil Gheorghiu şi Alexandru Grigorescu care au făcut parte din rezistenţa anticommunistă din Munţii Călimani-Gurghiu şi care au fost executaţi în localitate la data de 29 decembrie 1948 de către sistemul represiv comunist.
Date despre activitatea celor trei martiri din Răstoliţa se regăsesc în cartea semnată de Tiberiu Hentea, “De la Cotul Donului la Aiud”, în însemnările lui Ion Samoilă, precum şi în alte articole mai puţin cunoscute, scrise de-a lungul timpului, care surprind relatări ale sătenilor care i-au cunoscut pe cei trei.
Astfel, la 15 mai 1948, începându-se acţiunea de arestare a foştilor legionari de pe tot cuprinsul ţării au fost arestaţi mai
La data de 29 decembrie 1948, Cengher, Gheorghiu şi Grigorescu au fost readuşi la Răstoliţa pentru o aşa-zisă reconstituire. Aici, după spusele dlui. Gheorghe Lirca din localitate, au fost “plimbaţi” prin comuna legaţi cu lanţuri la picioare şi la gât cu o pancartă din tablă pe care scria “Trădători, Fascişti, Spioni” de către securiştii Friedman Alexandru, Macigan Gheorghe şi Gancz, evrei la origine. După ce au fost purtaţi prin tot satul aceştia i-au dus pe arestaţi pe pârâul numit “Moara Dracului” unde i-au împuşcat fără a fi judecaţi.
Odată cu căderea regimului comunist reînhumarea lor creştinească a fost posibilă şi a avut loc în anul 1995 tot în cimitirul din localitate, lângă vechea bisericuţă din lemn de pe valea Răstoliţei, cu sprijinul AFDPR Mureş, prin preşedintele acesteia, Man Nistor. Începând cu acest an, 1995, comemorarea şi cinstirea acestor trei martiri se face an de an, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu implicarea directă a dlui. Lirca Gheorghe, în duminica cea mai apropiată zilei de 29 decembrie.
După slujba de pomenire au fost ţinute cuvântări de către Nistor Man, Dimitrie Poptămaş, Ilie Frandăş din Reghin şi Sorin Pura, de asemenea fiind depuse şi coroane din partea delegaţiilor PNŢCD Mureş, AFDPR Mureş şi “Totul pentru Ţară” Braşov.
Vasile Şendrea
Răstoliţa, 30 dec 2012