FOTO: Florian Cristache
Publicul bucureştean a onorat lansarea cărţii cu caracter memorialistic a neînfricatului luptător anticomunist Constantin Iulian. Numeroşi tineri şi vârstnici, inclusiv câţiva foşti deţinuţi politici anticomunişti, au făcut ca spaţiul librăriei bucureştene Sohia, de lângă Facultatea de Teologie, să devină neîncăpător.
După o scurtă evocare video a marelui dispărut, a urmat o prezentare a cărţii, dar şi a personalităţii autorului, făcută de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Octav Bjoza, Dumitru Comşa – din partea Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti şi Florin Dobrescu – managerul Editurii Sânziana.
Dumitru Comşa, fost deţinut politic şi colaborator apropiat al autorului, a evocat personalitatea acestuia, insistând pe dârzenia, inteligenţa neobişnuită şi marea putere de dragoste a lui Constantin Iulian. El a arătat că geneaţia de luptători naţionalişti a lui Constantin Iulian a reprezentat o mare rezervă spirituală a neamului românesc în vederea unei rezistenţe pe termen lung în calea dezastrului care a lovit România în urmă cu 60 de ani, acesta fiind motivul pentru care cu toţii au fosta runcaţi în închisori şi lagăre de exterminare.
Octav Bjoza a evocat la rândul său meritele lui Constantin Iulian în apărarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, în descoperirea şi promovarea adevărului istoric despre crimele regimului comunist, dar şi în demersurile destinate recuperării spaţiului Fortului 13 Jilava în scop memorial şi muzeal.
Florin Dobrescu a arătat că dispariţia fizică a lui Constantin Iulian nu înseamnă încetarea promovării mesajului său, editorul angajându-se să scoată la lumina tiparului şi alte părţi importante din opera marelui dispărut.
Prezentarea acestei cărţi-document va continua şi în alte locaţii bucureştene dar şi în alte oraşe ale ţării.
Editura Sânziana
Biroul de presă