Testamentul lui Alfred Nobel prescrie că anual Premiul pentru Pace este acordat persoanei care a „adus cel mai mare aport la unirea naţiunilor, abolirea sclaviei, reducerea efectivului armatelor existente şi contribuţie la acordurile de pace”. Câştigători ai acestui premiu au devenit fondatorul Comitetului Internaţional al „Crucii Roşii”, Henri Dunant, Martin Luther King, Maica Tereza, Mihail Gorbaciov, UNICEF şi „Medicii fără frontiere”. UE nu pare a fi demnă de acest premiu, consideră liderul UK Independence party, Nigel Farage. Cel puţin, prima condiţie a lui Alfred Nobel referitoare la unitatea naţiunilor, nu este respectată de Uniunea Europeană.
„Am urmărit recent vizita cancelarului german Angela Merkel la Atena. Ea a fost întâmpinată acolo de oameni îmbrăcaţi în uniformă nazistă. Iar sentimentul de antipatie şi chiar ură între Germania şi Grecia a crescut. De aceea, decizia Comitetului Nobel provoacă nedumerire şi devalorizează acest premiu în sine”.
UE s-a format din „Uniunea cărbunelui şi oţelului”, care a fost creată pentru protejarea intereselor economice ale unui grup mic de ţări, şi nu pentru pace în întreaga lume. Atunci când vine vorba de campaniile militare, ţările membre ale UE iau parte calm la ele, a reamintit Svetlana Gannuşkina, preşedintele Comitetului rus „Societatea Civilă”.
„Sunt un adversar categoric al intervenţiei militare în treburile altor state. Iar aşa ceva a avut loc nu odată în Afganistan, Irak, Libia şi Iugoslavia. De aceea, nu pot considera această structură ca un luptător pentru pace. Mă tem că în cazul de faţă interesele politice au prevalat asupra valorilor democraţiei şi păcii”.
Poate că funcţionarii au decis să folosească Premiul Nobel pentru a uni UE, care se dezmembrează. Nu trebuie să uităm faptul că comisia de atribuire a Premiului Nobel pentru Pace este condusă de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, menţionează politologul Pavel Sviatenkov.
„De fapt, aceasta este o auto-decorare, care seamănă foarte mult cu premiile care existau în URSS pe timpul lui Brejnev, când i-au fost acordate titlul de Erou al Uniunii Sovietice, premii literare şi aşa mai departe. Acum începe să sufere de senilitate un întreg spaţiu cultural şi politic. În ultimii ani vedem cum Premiul Nobel pentru Pace este acordat pe baza unor argumente politice nu unor pacificatori reali, ci unor funcţionari de rang înalt”.
Realizările pentru care Premiul Nobel a fost acordat în alte domenii, experţii le numesc profetice şi de perspectivă. Dacă studiile în domeniul fizicii, chimiei şi medicinii vor fi aplicate în practică, ele pot schimba viaţa. În acest context, Premiul Nobel pentru Pace acordat UE arată ciudat. De Anastasia Perşkina – Vocea Rusiei