Datorită faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/ hematologie din judeţele Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi. Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.
Dintre aceste familii 66 reprezintă cazuri sociale: – 40 cazuri cu ambii parinti someri – 19 cazuri cu mame singure, având în întreţinere copii minori, unul pacient cu cancer, toti copii frecventând o formă de învăţământ – 7 cazuri familii de etnie rromă cu venit mic
În legislaţia românească nu există nici un fel de prevedere care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vre-un fel faptul că ambii parinti sunt şomeri sau unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ. Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară.
În anul şcolar 2011-2012, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 79%.
Unii dintre copii, sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) aleg abandonul şcolar definitiv.
ABC şi-a propus să sprijine, maine 09.09.2012, ora 12.00, la sediul asociatiei din str. Gladiolelor nr. 4 (Caminul pentru persoane varstnice), copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora, precum si cateva cazuri sociale, oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an şcolar.
Speram sa fiti alaturi de noi la acest eveniment, devenit traditie la Brasov, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la tragediile acestor copii si a familiilor acestora, precum si a starii dezastruoase in care se afla sistemul de sanatate din România. (Cezar Irimia, Presedinte ABC Romania)