Jurnalistul Dan Tanasă a publicat un document prin care se arată că protestul din 1 septembrie al UDMR, PCM şi Eparhiei Reformate din Ardeal privind ”renaționalizarea” clădirii Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe este neîntemeiat şi are cu totul alt scop.
Potrivit documentelor publicate de jurnalist, obţinute de la Prefectura judeţului Covasna, maghiarii sunt chemaţi degeaba la protest, deoarece indiferent de verdictul de la sfârşitul procesului, imobilul rămâne ori în proprietatea Eparhiei Reformate de Ardeal ori în proprietatea Colegiului Szekely Miko, Statul Român neavând absolut nicio legătură cu acest proces.
Documente Szekely Miko Sfantu Gheorghe
„Potrivit acestor documente, imobilul va trece fie în proprietatea Eparhiei fie în cea a Colegiului Szekely Miko, deci a municipiului Sfântu Gheorghe, caz în care Primăria Sfântu Gheorghe și deci miile de maghiari pe care UDMR îi manipulează și îi scoate în stradă nu vor mai plăti un miliard de lei vechi chirie anuală Eparhiei pentru ca Colegiul să funcționeze în clădire, bani pe care Primăria Sfântu Gheorghe i-a plătit Eparhiei în fiecare an începând din 2002, iar în schimb preoții Eparhiei acordau UDMR sprijinul în alegeri”, scrie jurnalistul pe blogul său.
Tot în această săptămână, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, într-o conferinţă de presă, că organizaţia îi îndeamnă pe maghiari să participe în număr cât mai mare la protestul faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului “Székely Mikó”, programat în 1 septembrie.
“Fac un apel către toţi maghiarii din Sfântu Gheorghe, din Covasna şi din Ţinutul Secuiesc, să participe la această manifestare, să protestăm împreună în faţa Colegiului Mikó”, a spus Kulcsar Terza, conform Mediafax.
“Considerăm că ar trebui să fie mai mult decât un protest privind Colegiul «Székely Mikó». Trebuie să fie o manifestare şi pentru autonomie, trebuie să protestăm şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc”, a mai afirmat preşedintele PCM Covasna.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că la protestul împotriva condamnării la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea clădirii Liceului ‘Szekely Miko’, programat la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanţi.
„Ne aşteptăm la peste 10.000, dar eu cred că vor fi 20.000. Dar peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen, la finalul dezbaterii din cadrul Festivalului Peninsula, pe marginea sentinţei care a dus la anularea retrocedării imobilului respectiv şi la condamnarea a trei persoane pentru abuz în serviciu, inclusiv al lui Marko Attila.
Liderul UDMR a arătat că deşi sentinţa nu este definitivă, fiind pronunţată în primă instanţă, protestul de la Sfântu Gheorghe doreşte să preîntâmpine un precedent în anularea unor retrocedări şi nicidecum o acţiune politică şi debutul campaniei electorale a UDMR.
„Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această şedinţă şi această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo (la Sfântu Gheorghe -n.r.) nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri, care – că e sau nu an electoral – trebuie să fie principii importante şi respectate”, a arătat Kelemen.
El a precizat că UDMR nu doreşte să îi impresioneze pe judecători sau să creeze presiuni asupra justiţiei, ci doar să tragă un semnal de alarmă.
Sursa: Apologeticum