România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti. Declarația aparține ministrul de Externe al României, Andrei Marga, care a comentat astfel legea aflată în dezbatere în Rada ucraineană, în care se face distincție între limba română şi cea moldovenească.
„Este vorba de o primă lectură a unui proiect de lege, iar întrebarea este dacă distincţia dintre limba română şi limba moldovenească preluată în acest proiect de lege este validă”, a declarat Marga, într-o conferință de presă.
Or, potrivit ministrului român de Externe, nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română. „Există doar o limbă română care e vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă”, a mai spus Marga, citat de Evz.ro.
Oficialul român a mai declarat că această poziție coincide cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova.
„Noi reacţionăm acum la o primă lectură. Această lege nu este încă adoptată în lectură finală, dar poziţia noastră este că există limba română şi aceasta este limba pe care o vorbim şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova”, a conchis Marga.
Rada Supremă de la Kiev a adoptat ieri, în prima lectură, un proiect de lege prin care stabileşte lista limbilor regionale. Aici se regăseşte atât româna, cât şi „moldoveneasca”. Astfel, odată ce proiectul va deveni lege, minoritatea naţională din regiunea Cernăuţi va vorbi limba română, iar cea din Odesa – moldoveneasca.
Proiectul urma să fie votat de deputaţi încă pe 24 mai. Iniţiativa a încins însă spiritele în Rada Supremă. Un deputat a ajuns la spital după ce putearea şi opoziţia din Parlament s-au luat la bătaie din cauza proiectului respectiv.
Sursa: Jurnal.md