Viitorul Romaniei? Într-un sat ţigănesc TOATE femeile sunt gravide!

În satul Crucea, ce aparţine de comuna Lungani din judeţul Iaşi, se nasc circa 100 de copii pe an. Toate femeile au rămas însărcinate spre disperarea autorităţilor, care abia se mai liniştiseră. Primarul terminase de ridicat o grădiniţă modernă. Acum, are nevoie de cinci, scrie publicaţia Bună Ziua Iaşi. În Crucea, sat locuit aproape în totalitate de ţigani, femeile ajung să nască de la 13 ani. Până la 20, mai toate au câte trei sau patru copii.

Anul trecut, autorităţile locale au constat că toate femeile fertile, marea lor majoritate ţigănci, sunt însărcinate, iar la dispensarul local erau înregistrate aproape 300 de gravide. “Dar pe lângă cele 280 de gravide, în sat mai erau câteva sute de copii cu vârsta până în 4 ani. Mi-am pus mâinile în cap. Aveam câteva sute de plozi şi nu ştiam ce să fac”, a povestit primarul Gheorghe Pricopie.

Numărul gravidelor ar putea fi însă mai mare decât cel înregistrat oficial, deoarece nu toate se prezintă la medic pentru a naşte. De fapt, nici n-a început bine anul, că s-au mai înregistrat deja încă 30 de gravide.

“Sunt foarte multe cupluri de tineri în comună. Fetele nasc prin cezariană, de la 15 ani, în spitalele din Paşcani sau Iaşi. Copiii sunt sanatosi, nu s-au înregistrat decese în ultimii 10 ani şi am cazuri de copii de 3-4 luni care nici acum nu figurează în liste cu CNP-ul”, a declarat medicul din comuna Lungani, Rotaru Verginia.

Conform presei locale, din cauza sărăciei în satul Crucea oamenii trăiesc din banii de alocaţie pentru copii şi lucrează cu ziua.

“Fetele nasc la 14-15 ani iar la 17 ani tinerii deja se căsătoresc. Lungani este singura comună din zona Moldovei unde populaţia a crescut foarte mult de la ultimul recensământ. Aceasta crestere este datorată tocmai celor 2 comunităţi de rromi din Crucea şi Zmeu”, a declarat edilul şef al comunei.

În satul Crucea sunt înscrişi 456 de copii la gimnaziu şi la grupele de preşcolari. “La clasa 0, in acest an cei 200 de prescolari vor fi repartizati in 5 grupe de copii, 2 grupe fiind introduse in plus fata de cele 3 deja existente. Anual, în sat se nasc 100 de copii”, a declarat pentru Bună Ziua Iaşi directoarea scolii generale din satul Crucea, Gabriela Luţa.

În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare.

Sursa: FrontPress

Comments (0)
Add Comment