Consiliul Unirii luptă pentru drepturile românilor din Basarabia

Joi, 19 aprilie 2012, a avut loc conferinţa de presă susţinută de membrii Consiliului Unirii şi s-a desfăşurat în cadrul restaurantului Hanul lui Manuc. Principalul subiect dezbătut a fost redobândirea cetăţeniei române, precum şi crearea iniţiativei de a lupta pentru drepturile cuvenite.

Pe data de 16 mai 2012, se împlinesc 200 de ani de la raptul Basarabiei de către Imperiul Rus, în urma semnării tratatului de pace dintre ruşi şi turci. Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Unirii a hotărat să aducă propuneri pentru Parlamentul şi Guvernul României. Aceştia susţin că românii au suferit îndeajuns şi doresc vindecarea relelor provocate de separarea dintre Prut şi Nistru.

Consiliul Unirii pune problema cetăţeniei române şi speră să ridice cât mai sus forţele unioniste. Membrii acestei grupări nu mai doresc ca românii să traiască în această nedereptate istorică şi afirmă că nimeni nu are dreptul sa disperseze teritoriul României. Astfel, ei doresc să realizeze o unire curată şi să le ofere cetăţenilor garanţia că le vor fi îndeplinite promisiunile pe care guvernanţii ambelor maluri ale Prutului nu le-au putut finaliza.

Consiliul Unirii propune atât Parlamentelor şi Guvernelor României şi Republicii Moldova, cât şi bisericilor să adopte şi să sprijine următoarele programe: susţinerea unei şedinte pentru comemorarea tragediei din 1812 în Bucureşti şi Chişinău, zi de doliu pentru data semnării tratatului, angajamente politice publice si ferme, înfiinţarea unui muzeu în Bucureşti şi în Chişinău. De asemenea, se doreşte ca Biserica Ortodoxa Română să facă referire la actul de la 1812, să se ţină un moment de reculegere în cadrul bisericii şi să se bată clopotele pentru ziua de 16 mai.

Conform declaraţiilor membrilor Consiliului Unirii, românii din Basarabia şi Bucovina şi-au dobândit cetăţenia prin naştere, astfel, aceştia şi descendenţii lor de până la gradul al treilea vor putea solicita acte de stare civilă.

Consiliul Unirii afirmă că românii au dreptul de a trăi într-un stat unitar şi le comunică cetăţenilor să aibă curaj şi să nu aştepte pomana Parlamentului şi a Guvernului.
Conferinţa de presă de la Hanul lui Manuc a fost găzduită de către Mircea Druc, Ștefan Marinescu, Valeriu Ciubotaru, Gheorghe Viţă, Anaton Caraman, Dumitru Ilinca, Liviu Lipot, Victor Crăciun, Mircea Chelaru si mulţi alţi reprezentanţi ai Consiliului Unirii.

Membrii instituţiei au anunţat manifestarea ce va avea loc la Chisinău pe data de 13 si 14 mai, cu privire la rezistenţa Basarabiei în faţa a celor 200 de ani. Astfel de manifestări se vor desfăşura în mai multe locuri, printre care Istanbul şi Moscova. Totodată, va fi publicat un volum de documente privind tratatul de la 1812 ce va apărea în patru versiuni, şi anume franceză, turcă, rusă şi română. În cadrul conferinţei a fost prezentată şi cartea domnului Anton Moraru, „BASARABIA SUB JUGUL COLONIAL AL RUSIEI ŢARISTE 1812-1917”.

Raluca Tudorache
Foto: Florian Cristache

 

 

 

Comments (1)
Add Comment
  • BUNUL PASTOR

    Fiule,un singur om poate schimba lumea,si acesta esti tu…