IEŞIM ÎN STRADĂ! Manifestaţia va avea loc în Bucureşti, pe 28 IANUARIE, la ORA 11.00, în PIAŢA CONSTITUȚIEI.
Cele 10 zile în care societatea civilă din România, prin mesajele şi energia transmise, au făcut să vibreze o ţară întreagă, ridicând un semn de întrebare în rândul guvernanţilor cu privire la Roşia Montană. Şi asta pentru că sute de oameni au ieşit în stradă cu pancarte şi steaguri, au formulat revendicări clare şi ferme pentru Roşia Montană (citeşte mai jos lista revendicărilor).
Ca urmare a protestelor spontane ce au loc în Piaţa Universităţii, Primăria şi Jandarmeria capitalei au impus o manifestaţie în punct fix, acesta fiind Piaţa Constituţiei (lângă Ministerului Mediului, în faţa Palatului Parlamentului). Actiunea de protest va incepe la ora 11.00.
Vă invităm să vă alăturaţi protestului nostru, respectând această decizie. Ne vom manifesta paşnic, arborând mesajele campaniei care pot fi descărcate şi printate de pe pagina evenimentului.
http://rosiamontana.org/
„Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează!” e mai actual ca niciodată! Iar acest eveniment e unul al solidarităţii: „Sutele de oameni ieşiţi zilele acestea în stradă se alătură miilor din ultimii ani care au luptat pentru Roşia Montană. Iar rezultatele sunt uimitoare şi cu mândrie afirm, că prin spiritul civic manifestat reuşim să continuăm şi să dezvoltăm cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. Astfel, în aceste momente de intensitate maximă, atât pentru ţară cât şi pentru Roşia Montană, vă mulţumesc pentru solidaritatea voastră şi pentru hotărârea cu care fiecare, cu mesajul propriu, în orice colţ al ţării, în stradă, promovaţi Roşia Montană. Uniţi pentru libertate, vom învinge! Iar pe 28 ianuarie, împreună cu voi, voi spune răspicat Salvaţi Roşia Montană în Piaţa Constituţiei şi voi cere Ministrului Mediului să acţioneze cu responsabilitate şi să nu elibereze acordul de mediu atât de dorit de compania minieră!” a transmis Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
Și nu uitați să transmiteți mai departe chemarea noastră: Veniți să spunem Ministrului Mediului că NU suntem de acord cu proiectul minier de la Roșia Montană ce va afecta întreaga țară.
Precizări importante:
1. Vă rugăm să folosiţi pe durata manifestării doar mesaje şi însemne pe bannere, steaguri şi pancarde distribuite prin intermediul campaniei Salvaţi Roşia Montană. Suntem oameni cu cele mai diverse orientări politice, ideologice şi/sau religioase, cu viziuni economice şi sociale diferite, provenind din toate straturile societăţii şi din toate grupurile etnice. Proiectul catastrofă ce vizează distrugerea Apusenilor a avut, dincolo de toate relele, efectul pozitiv de a ne aduce împreună; haideţi să ne respectăm unii pe alţii, gândindu-ne, sâmbătă, 28 ianuarie, la ceea ce ne uneşte şi ne determină să acţionăm împreună – Roşia Montană.
2. Menţionăm că şi-au anunţat deja participarea la această manifestare membri ai mai multor organizatii, fie ele neguvernamentale, sindicale sau de alt tip, care au considerat că, individual şi nu în numele organizatiei din care fac parte, este important să îşi arate şi cu această ocazia susţinerea faţă de cauza Roşiei Montane. Campania Salvaţi Roşia Montană s-a delimitat constant de orice implicare politică şi o face şi cu această ocazie.
Doneaza pe www.rosiamontana.org
ALTE INFORMAȚII RELEVANTE
În Cluj, București, Timișoara, Arad și Iași, salvarea Roșiei Montane s-a regăsit pe listele de revendicări ale protestatarilor. Revendicările pentru Roşia Montană sunt adresate autorităţilor statului şi Guvernului României, ce au sprijinit continuu un proiect minier distructiv.
1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Roşia Montană;
2. Deblocarea procedurilor de includere a Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi declanşarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltării zonei spre utilizarea durabilă şi punerea în valoare a patrimoniului său natural şi cultural unic;
3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private să exproprieze după bunul plac în numele statului;
4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizării cianurii în minerit;
5. Respingerea tuturor iniţiativelor de declarare a zonei Roşia Montană ca zonă mono-industrială, rezervată exclusiv implementării proiectului minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Nemulţumirile celor prezenţi sunt cu atât mai vehemente cu cât, în cei 10 ani ai campaniei, fiecare dintre noi a văzut cum Roşia Montană rezumă într-un tot unitar problemele unui sistem bolnav. Rând pe rând, toate instituţiile statului au ales să lupte efectiv împotriva propriilor cetăţeni, emiţând acte ilegale şi ducând la sărăcirea constantă a zonei, iar în perioada următoare este de aşteptat ca Ministerul Mediului să încununeze aceste demersuri prin emiterea acordului de mediu.
Citește ghidul informativ despre acordul de mediu pentru a înțelege de ce acest aviz este atât de important pentru Roșia Montană: http://ngo.ro/img_upload/
Mesajul ediției
Mesajul Ramonei D. este unul din miile care se aud în aceste zile şi care ne îndeamnă la acţiune: „Nedreptatea făcută lui Raed Arafat a fost picătura care a umplut paharul. Dar paharele noastre au mii de picături pentru care rămânem în stradă, unde ne facem auzite vocile regăsite. Pas cu pas ne revendicăm în frig străzile şi drepturile. În inima mea bate Roşia Montană, cea mai dureroasă picătură din paharul meu. Împreună vom reuşi să oprim proiectul mizerabil de la Roşia Montană şi să redăm demnitatea oamenilor care se luptă zi de zi acolo. Se aude? Salvaţi Roşia Montanăăă!”
Mini-kit de nesupunere civică
Campania Salvați Roșia Montană înseamnă în primul rând exercitarea dreptului la liberă exprimare. Află care iți sunt drepturile cetățenești, garantate prin Constituție din kitul de nesupunere civică alcătuit de membrii campaniei.
http://ngo.ro/img_upload/
Inca de pe afisul care anunta protestul se greseste. Aurul de acolo NU se VINDE, ci o sa fie epxloatat intr-un parteneriat public privat, asa cum se face cam peste tot in lume. Un parteneriat din care statul castiga chiar destul de bine
Ca sa vina altii sa ia aurul atunci chiar degeaba din cauza datoriilor pe care le acumuleaza Romania.Nu va fura nimei aurul totul este in parteneriat din care tara asta va lua peste jumtate , bani care intra in buget nimic mai simplu..
Draga Maria ,te rog sa te informezi si vei descoperi printre altele ca in contract se stipuleaza ca orice alt metal in afara de aur si argint va fi gasit in timpul exploatarii,va fi scos fara a se da cota statului Roman.Si vei fi surprinsa sa afli ca acolo sunt mai multe metale mult mai cautate decat aurul care constituie adevarata tinta a exploatatorilor.Aurul este decat PARAVANUL.
Dumnezeu sa ne ajute!