ROŞIA MONTANĂ PROTESTE în toată ţara: „Un FLUVIU DE OAMENI, MAI PUTERNIC DECÂT UN LAC CU CIANURI”

0 530

553768-711639118849459-1080127733-n

Câteva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi.

La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Cartierul Cetate din municipiu şi au pornit pe jos într-un marş pe mai multe străzi, scandând „Uniţi salvăm Roşia Montană” sau „România, trezeşte-te

PROTEST ROŞIA MONTANĂ ALBA: „Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!”

Oamenii, care şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum „Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii”, „Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!”, „Nu vrem poluare”, „Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană” sau „Nu corporaţia face legislaţia”.

PROTEST ROŞIA MONTANĂ CÂMPENI: Fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar, alungat de protestatari

Un protest similar a avut loc şi la Câmpeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, cerând să nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană.

În timpul protestului de la Câmpeni s-a înregistrat şi un incident, fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar fiind alungat de protestatari în momentul în care a încercat să li se alăture.

PROTEST ROŞIA MONTANĂ IAŞI: „Roşia Montană nu e de vânzare”

La Iaşi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, scandând „Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Roşia Montană nu e de vânzare” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

PROTEST: „Un fluviu de oameni este mai puternic decât un lac de cianuri”

În Piaţa Unirii, mai mulţi tineri au scris pe ciment, cu cretă: „Un fluviu de oameni este mai puternic decât un lac de cianuri”.

Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au pornit într-un marş pe traseul strada Arcu-Gară-Podu Piatră-cartierul Alexandru cel Bun. În zona Podu de Piatră, protestatarii au ocupat parţial intersecţia timp de câteva minute, aşezându-se pe jos, iar circulaţia rutieră a fost afectată.

La ora transmiterii acestei ştiri, proteste ale celor care se opun proiectului de la Roşia Montană au loc la Cluj-Napoca, unde aproximativ 3.000 de oameni participă la un miting de pe Bulevardul Eroilor şi până în cartierul Gheorgheni.

De la începutul lunii septembrie, proteste împotriva proiectului Roşia Montană au loc în fiecare duminică în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte mari oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

În 25 septembrie, Comisia specială parlamentară pentru Roşia Montană a făcut o vizită în localitate şi a mers şi la Câmpeni. Atunci, la Roşia Montană au avut loc proteste ale susţinătorilor acestui proiect, în timp ce la Câmpeni au manifestat câteva mii de persoane care se opun proiectului. Protestele au fost marcate şi de incidente: la Roşia Montană, deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar la Câmpeni membrii comisiei parlamentare au fost împiedicaţi, timp de aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant unde se întâlniseră cu reprezentanţi ai ONG-urilor care se opun proiectului.
ROŞIA MONTANĂ. 5.000 de protestatari în stradă, în Bucureşti, în ciuda frigului şi a ploii

Din cauza protestului, traficul a fost blocat  în rondul de la Universitate.

Protestatarii, în majoritate tineri, au plecat din zona Titan în jurul orei 18.00, coloana de manifestanţi, în care se aflau iniţial câteva sute de persoane, mărindu-se pe traseu, odată cu apropierea de centrul Capitalei.

Traseul marşului a fost metrou Titan – bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Nouă – Calea Călăraşilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Brătianu – Piaţa Universităţii.
În jurul orei 20.40, peste 5.000 de persoane au ajuns în Piaţa Universităţii, unde aşteptau alţi aproximativ 150 de opozanţi ai proiectului Roşia Montană.

Protestatarii au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi „Plouă, ninge, vom învinge!”, fac zgomot cu deja tradiţionalele peturi cu pietricele şi afişează bannere cu mesaje printre care „Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi „14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”.

Mesajul unui alt banner a fost în ton cu vremea de duminică seară din Capitală: „Fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt”.

Protestatarii au cerut respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

Sursa: http://www.realitatea.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php