The Guardian, despre Roşia Montană: Românii sunt gata să lucreze încă o dată la democraţia reală

0 714

http://sfinx777.files.wordpress.com/2013/06/romania-trezeste-te-ca-iti-moare-democratia.jpg

Romanii se lupta din noua pentru democratie, de aceasta data scopul lor fiind acela de a salva un sat din Muntii Apuseni – Rosia Montana – de exploatarile miniere ale unei companii canadiene.

In urma cu 15 ani, compania canadiana Gabriel Resources a venit in Romania cu un plan de a construi cea mai mare mina de aur din Europa, in jurul satului Rosia Montana. Exploatarea ar urma sa implice sapaturi in acel sat si in alte doua sate din apropiere, distugand patru munti si plasand un urias iaz cu cianura in zona, noteaza The Guardian. Pana in prezent, corporatia nu are autorizatie pentru a incepe exploatarile. Avizele au fost acordate de autoritati doar pentru a fi mai tarziu anulate de tribunal si apoi emise din nou. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului inconjurator a fost demarata in anul 2004, insa nu a fost finalizata nici pana in prezent de Ministerul Mediului. Rosia Montana in presa internationala – Oscilatiile lui Ponta si 40 de tone de cianura pe zi. 

In Rosia Montana, Gabriel Resources a cumparat proprietati ale localnicilor, insa mai mult de 100 de sateni ale caror case sunt in perimetrul avut in vedere pentru declansarea procedurii de exploatare sunt decisi sa ramana. Acestia sunt sustinuti de actvisti, arhitecti si avocati.

In ciuda faptului ca mass-media au aratat suport neclinitit fata de Gabriel Resources si politicienii, inclusiv presedintele Traian Basescu, au laudat exploatarea miniera a aurului, campania activistilor a castigat simpatia publica.

Cu timpul, sustinatorii Rosiei Montana au promovat un alt viitor pentru zona, incluzand turismcultural si agricultura bio. In ultimii doi ani, miscarea pentru Rosia Montana a fost revigorata. In anul 2011, cand tinerii educati ai Romaniei s-au alaturat miscarii Occupy, autoritatile romane au propus o lege miniera care ar permite companiilor private sa conduca exproprieri. Legea a fost vazuta de multi ca indeplinind interesele Gabriel Resources, fiind primita cu opozitie publica.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 4 – Imbranceli cu jandarmii, trafic blocat, muzica si poezie. Apoi, in ianuarie 2012, protestele au erupt in Romania, in contextul propunerii de reformare a sistemului medical, prin noua forma a Legii sanatatii. Zecile de mii de oameni care au iesit pe strazi nu au protestat doar in legatura cu acest subiect, ci si fata de coruptia si aroganta politicienilor.

Protestele din ianuarie 2012 au fost criticate pentru lipsa lor de impact, insa ele au constituit o scoala de activism intr-o societate in care publicul a fost relativ tacut, de la inceputul anilor ’90. Tocmai datorita istoriei recente, activistii au fost bine pregatiti cand guvernul prim-ministrului Victor Ponta a actionat decisiv pe tema Rosiei Montana.Guvernul Ponta a propus, saptamana trecuta, o lege care ar urma sa confere Gabriel Resources cu puteri extraordinare, inclusiv dreptul de a face exproprieri in Rosia Montana. Daca Parlamentul aproba aceasta lege, cetatenii romani nu vor mai avea un cuvant de spus pe tema Rosiei Montana, mai noteaza The Guardian.

Furia publica s-a bazat si pe faptul ca, atunci cand era in opozitie, social-democratii lui Ponta s-au declarat impotriva proiectului, aceasta inversare a situatiei intarind perceptia ca clasa politica este corupta si nedemna de incredere.

Proteste pentru Rosia Montana: „Iesim in strada ca in ’90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati” (Video)

Mii de oameni au protestat pasnic in Bucuresti si in zeci de alte orase, pe 1 septembrie, fata de propunerea legislativa, mobilizarea facandu-se prin retelel sociale. Oamenii au anuntat ca „Revolutia incepe cu Rosia Montana”.

Ceea ce era planuit pentru o zi de proteste, s-a dovedit a fi insuficient, protestatarii iesind din nou pe strazi, in zilele urmatoare, o alta mare actiune fiind planuita pentru duminica. Pe 3 septembrie, au fost comemorate decesele de la Revolutia din 1989, aratand faptul ca romanii sunt gata sa lucreze inca o data la democratia reala – chiar si fara politicieni.

| de pe ziare.com
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php