UE propune Rusiei să plece cu Armata a XIV-a din Transnistria
De cateva luni liderii rusi si-au intensificat activitatea diplomatica in relatia cu Uniunea Europeana dar si, separat, cu unele tari europene, printre care s-a numarat si tara noastra. Reamintim ca dupa instalarea la Cotroceni a lui Traian Basescu relatiile noastre cu Rusia au fost mai degraba reci. Totusi, luna aceasta, Traian Basescu a avut discutii oficiale cu şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev. Analistii militari au tras concluzia dupa aceasta intalnire ca a fost vorba despre o resetare a relatiilor romano ruse. Revenind la relatia Rusia UE, Moscova cere crearea unei structuri comune pentru managementul crizelor internationale. Liderii UE nu spun nu, dar cer ca prima criza care trebuie rezolvata este cea din Transistria, unde Rusia joaca un rol major.
La inceputul lunii iunie Rusia a propus Uniunii Europene semnarea unui acord de cooperare militară în domeniul misiunilor de menţinere a păcii. Anunţul a fost făcut de ambasadorul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov.
Acesta a menţionat faptul că subiectul respectiv se află pe agenda summitului Rusia-UE, care s-a desfăşurat în 3 şi 4 iunie la Ekaterinburg (Urali), potrivit ITAR-TASS, preluat de AGERPRES.
“Aşteptăm ca Grupul de lucru pe probleme militare să-şi continue activitatea şi pledăm pentru elaborarea unei baze juridice în vederea acestei colaborări”, a afirmat Cijov, adăugând că partenerii europeni sunt limitaţi de unele impedimente în domeniul cooperării militare cu Moscova.
Imediat dupa incheierea summitului Rusia UE, pe 5 iunie, cancelarul german Angela Merkel si premierul Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, au semnat un foarte important memorandum privin asocierea Rusia UE in Comitetul pentru Securitate si Politica Externa, potrivit blogului GMF (The German Marshall Fund ef the United States). In document se vorbeste despre explorarea posibilitatii de a crea un comitet la nivel de ministri condus in tandem de catre Inaltul reprezentant pentru Politica Externa si Securitate, Lady Catherine Ashton si ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
In acest fel Rusia si Uniunea Europeana vor putea schimba puncte de vedere legate de o serie de probleme din sfera politicii externe si a securitatii internationale pentru a stabili reguli de baza privind asocierea Rusia UE in managementul crizelor civile sau militare. In plus, vor putea fi schimbate opinii si recomandari privind unele situatii specifice. In acest sens a fost dat ca exemplu cazul Transnistriei, ca o prima piatra de incercare pentru noua structura.
Pentru Berlin important este sa rezolve criza Transnistreana, care inseamna ori retragerea armatei ruse din zona, ori punerea ei sub mandat comun UE Rusia. Un al doilea pas este sa fie pusa presiune pe liderii transnistreni pentru a-i intoarce la masa dialogului cu conducerea Republicii Moldova. Mai mult, initiativa are scopul de a testa seriozitatea ofertei Moscovei de a colabora pe teme de securitate si politica externa cu UE. Un succes in Transnistria ar mari serios sansele de a reinnoi regimul armelor conventionale in Europa.