Italia, pe marginea prapastiei. Urmeaza Uniunea Europeana?

0 825

Rezultatele alegerilor legislative din Italia au reuşit să creeze instabilitate politică în această ţară, existând diferenţe foarte mari de viziuni între partide, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un guvern, care să scoată ţara din recesiunea în care se află.

 
alegerile-italiene-o-problema-in-plus-pentru-ue-alegatorii-italieni-au-dat-un-dur-vot-de-blam-politicilor-de-austeritate-18446010
Pentru a-şi stabiliza scena politico-economică, Italia mizează pe grupuri de experţi, care au menirea să propună soluţii. Partidele, însă, par să nu fie tocmai pregătite pentru niciun fel de compromisuri, fiind preocupate mai mult de adversarii lor politici, decat de remedierea situaţiei.

Criza politica din Italia reprezinta un motiv din ce in ce mai mare de ingrijorare pentru UE si pietele financiare. Cabinetul lui Mario Monti a ramas le putere, dupa esecurile negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Criza politica este din ce in ce mai mare, iar economia stagneaza sau, mai rau, se deterioreaza.

 

Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a infiintat o comisie speciala, care include reprezentanti ai tuturor marilor partide, precum si specialisti, finantisti, pentru a fi gasita o iesire din criza care a cuprins tara.

Comisia „Celor zece intelepti” este impartita in doua grupuri de lucru, unul fiind concentrat pe reformele din zona politica, iar celalalt lucrand pe teme continand probleme economice si masuri sociale.

 

Primele propuneri ale „inteleptilor” sunt asteptate penru aceasta saptamana, dar, conform jurnalistului italian Giovanni Del Re, nu sunt semne ca va rezulta ceva concret.

„Cei zece intelepti” nu pot lua decizii concrete, ci fac doar analize si vin cu propuneri adresate autoritatilor italiene. In timp ce partidele se blocheaza reciproc, propunerile acestora vor ramane doar pe hartie. In prima faza, dupa intampinarea entuziasta a acestei comisii de experti, asupra acestui grup au inceput sa fie facute critici din ce in ce mai aspre, referitoare la ineficienta membrilor sai.

 

„Vor iesi cu un raport spectaculos, in care se va scrie ce trebuie sa se reformeze in Italia. Partidele nu arata, insa, ca sunt dispuse la coabitare”, a precizat corespondentul publicatiei Avvenire la Bruxelles, pentru Deutsche Welle.
Pe de alta parte, Partidul Libertatii, formatiune de centru-dreapta condusa de Silvio Berlusconi, apreciaza ca munca expertilor comisiei este o pierdere de vreme si insista pentru noi alegeri legislative. „O astfel de decizie ar fi inutila si neavenita, pentru ca, si in cazul unor noi alegeri, niciun partid nu va reusi sa adune o majoritate in Senat”, crede jurnalistul citat, care insista pentru schimbari in legea electorala.

Mai mult, in statul italian urmeaza si o rocada la varful politicii, mandatul presedintelui Napolitano expirand in data de 15 mai. „Din aceasta cauza si marja de manevra a presedintelui este limitata. El se foloseste de timpul ramas, pentru a calma starea sociala. Dar, este putin probabil ca se va ajunge la un rezultat concret”, mai spune jurnalistul italian.

In acest moment, economia Italiei este serios afectata de criza si are nevoie ca de aer de stabilitate politica, pentru a reusi sa iasa din blocaj. Datele statistice arata ca in ultimii 5 ani productia italiana industriala a scazut cu un sfert. Somajul este de 11 la suta, iar in randul tinerilor ajunge la 30%.

Expertii apreciaza ca PIB-ul tarii va continua sa scada, iar cresterea ratelor dobanzilor si datoriile mari ale statului vor conduce Italia catre marginea prapastiei, daca nu vor fi luate grabnic masuri concrete.

 

Italia va avea in curand nevoie de ajutor european, fiind pe cale sa devina cea mai mare tara din zona euro care se confrunta cu probleme economice grave. Astfel, tot mai multi observatori internationali se intreaba, pe buna dreptate, ce se va alege de Uniunea Europeana, confruntata tot mai des cu probleme grave.

 

“Intrebarea este daca structura actuala a UE mai este de actualitate?” se intreaba jurnalistul Italian. In contextul crizei politice actuale si odata cu cresterea popularitatii lui Berlusconi, multi observatori se intreaba daca Italia chiar este dispusa sa se reformeze sau toate masurile sunt doar propuse pentru a fi “laudata” de oficialii UE si a nu isi face probleme la nivel mai inalt.

 

Pe de alta parte, partidul fostului premier si cel al al fostului actor de comedie Bepe Grillo, “Miscarea 5 stele” care au adunat impreuna 60% din voturile exprimate la ultimele alegeri legislative, sunt categoric impotriva reformelor de care tara are nevoie urgenta. „Este clar ca italienii nu inteleg destul de bine ca Italia are nevoie de reforme, si ca acestea nu sunt un capriciu al Bruxelles-ului.”, incheie jurnalistul Italian analiza efectuata pentru Deutsche Welle.

De Victor Manole

Sursa: buciumul.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php