Acum 40 de ani, preotul polonez Jerzy Popiełuszko era răpit și ucis bestial de genții poliției politice secrete din Polonia comunistă

0 37

19 octombrie 1984. Acum 40 de ani, preotul polonez Jerzy Popiełuszko era răpit și ucis bestial de genții poliției politice secrete din Polonia comunistă


Preotul, în vârstă de 37 de ani, a fost răpit din mașină, torturat, legat de pietre astfel încât orice mișcare să-l sufoce și mai mult, apoi aruncat într-un lac de acumulare. Trupul său mutilat a fost recuperat abia pe 30 octombrie.
La un an după istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-ea în Polonia comunistă, care scos în stradă milioane de credincioși catolici, precum și în urma uriașelor greve din șantierele navale de pe coasta Mării Baltice, sindicatul liber Solidaritatea a fost legalizat de regimul totalitar, în 1980. În acea perioadă, tânărul preot Jerzy Popiełuszko era vicar la biserica Sf Stanislaus Kostka din Varșovia. Pregătindu-se de grevă și conștienți de consecințe, muncitorii fabricii de oțel l-au chemat pe acesta pentru a asculta mărturisiri și pentru a oficia Liturghia. Legătura creată în aceste condiții dramatice a dăinuit, preotul devenind unfel de capelan al muncitorilor. Un an mai târziu, generalul Wojciech Jaruzelski, trădătorul instalat de sovietici la conducerea Poloniei, avea să declare legea marțială, scoțând în afara legii Solidaritatea.
Răspunsul lui Popiełuszko a fost organizarea ajutorului caritabil pentru soțiile și copii muncitorilor încarcerați în lagăre. De asemenea, în ianuarie 1982, el a inițiat săvârșirea lunar, la biserica Sf Stanislau, a unei „Liturghii pentru Patrie”. Masele de muncitori au fost chemate să se roage pentru cei uciși, întemnițați sau făcuți dispăruți de organele de represiune comuniste și pentru restabilirea “normalității” în Polonia. Aceste liturghii lunare au durat până la asasinarea părintelui, în 1984. De menționat că, și după asasinat, alți preoți au continuat această tradiție, în ciuda riscurilor,
Preotul catolic din New York, Monseniorul Michael Wrenn din New York a tradus omiliile din timpul acelor Liturghii, publicându-le în 1986 sub titlul Calea Crucii Mele: Liturghiile la Varșovia.
Comuniștii au încercat să-l facă pe Popieluszko să renunțe, înscenându-i anchete penale pe baza unor „dovezi” plantate în apartamentul său ori exercitând presiuni asupra arhiepiscopului Glemp, pentru a-l determina să tacă. Se cuvine menționat că mulți alți preoți din generația sa, care au vorbit în apărarea turmei asuprite de comuniști, au murit în împrejurări misterioase.
În ziua de 19 octombrie, părintele Jerzy Popieluszko mergea să se roage cu catolicii în Bydgoszcz, la o distanță de 140 de mile vest de Varșovia. La întoarcere, șoferul său a fost nevoit să oprească pe drum, în acel moment preotul fiind capturat de agenți și închis în portbagajul mașinii poliției secrete. Îngijorați de dispariția sa, polonezii au așteptat zece zile cu sufletul la gură, până când trupul său a fost găsit în râul Wisa.
Martiriul său a zguduit o țară și a coagulat și mai mult solidaritatea Poloniei catolice anticomuniste, rămânân o pildă vie de curaj, mărturisire și spirit de sacrificiu pentru milioane de polonezi.


Material realizat de Florin Dobrescu pe baza informațiilor din publicația The Catholic World Report

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php