Îngerii Revoluției la Timișoara. Copilul de 2 ani secerat de gloanțele lui Ceaușescu

0 654

În zilele Revoluţiei de la Timişoara, între 17 şi 22 decembrie 1989, şapte copii au fost împuşcaţi mortal ca urmare a ordinului lui Nicolae Ceaușescu de reprimare prin forță armată a protestelor împotriva regimului comunist.

Cel mai mic copil căzut la Timișoara, Cristina Lungu, avea doi ani şi jumătate. Fetița se afla în cârca tatălui său când a fost nimerită în inimă de un glonţ tras de ostașii Armatei Române.

Era seara de 17 decembrie 1989. Cristina Lungu, o copilă de doar doi ani şi şase luni, era transportată de tatăl său, pe umeri. Ei se plimbau pe troturarul din faţa fostului restaurant Stadion, apropiindu-se de Casa Tineretului. Dinspre Calea Gircoului s-au auzit focuri. La un moment dat, tatăl a simţit că fetița se lasă pe o parte și a crezut că i s-a făcut rău. Ulterior a constatat că nu mai mișcă și că din gură i se prelingea sânge. Împreună cu mama copilului, a fugit la Spitalul Judeţean, aflat în apropiere, dar medicii nu au putut decât să constate decesul fetiței. Un glonț îi străbătuse inimioara.

Focul pornise de pe acoperişul Centrului de Cercetări (CCSITEH) de pe Calea Girocului, de la soldaţii în termen din UM 01024 Timișoara.

Fiind mult prea mică, nu a atras atenția celor care, la ordinul Elenei Ceaușescu, au ridicat coletele” (aşa cum au fost numite codificat trupurile celor împuşcaţi) pentru a fi trimise la incinerare, la București. Astfel, părinții au putut lua corpul micuței de la morgă, pe 21 decembrie, făcându-i înmormântare creştinească.

În seara acelei zile, în cadrul unei teleconferințe cu factorii de putere de la Timișoara și cu generalul Ion Coman, împutenicitul său special trimis acolo pentru a înăbuși mișcarea revoluționară, Ceaușescu dăduse ordinul de reprimare armată a protestelor de stradă.

Am transmis cu cîteva minute înainte tovarăşului Coman, care a sosit acuma cu alţi generali la Timişoara, ordinul – toate trupele primesc imediat muniţie de război, de front. Se somează, oricine nu se supune, se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!„, avea să spună Ceaușescu în teleconferință. „Începînd de astăzi, toate unităţile Ministerului de Interne, inclusiv miliţia, trupele de securitate, unităţile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe. Fără discuţie! (…) Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid, sau sparge un geam la un magazin, trebuie să primească riposta imediată! Nici un fel de justificare! (…) De asemenea, toate unităţile militare sînt în stare de alarmă şi au în această situaţie şi armamentul de luptă, de dotare de luptă. Înseamnă inclusiv muniţia! Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă! Unităţile de motorizate, toate merg cu armamentul din dotare uşor, cu armamentul uşor din dotare. De luptă.

„Vă raportez, tovarăşe Ceauşescu, Coman la aparat”, a venit răspunsul de la Tmișoara. „Nu sînt în sală, sînt la divizie şi organizăm ce aţi ordonat dumneavoastră. A început să se tragă deja. Coman vă raportează.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php