11 țări au SUSPENDAT Schengenul: Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia

0 559

Delicata criză internațională, riscul din ce în ce mai mare ca conflictul arabo-israelian să se extindă în întreg Orientul Mijlociu, atacurile și alarmele repetate din unele orașe europene au determinat Italia și alte 10 țări să-și închidă granițele, iar Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzute de Tratatul Schengen.

Astfel, controalele la frontieră au fost reintroduse.

Guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia, întrucât: „Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară”. Supravegherea italiană a fost întărită și la granițele cu alte teritorii, precum Austria și Elveția.

Ministrul de interne Piantedosi a anunțat că va fi acordată o atenție deosebită tranzitului migranților. Deciziile au fost luate și în lumina știrilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care debarcase la Lampedusa și care a stat destul de mult în Italia, chiar și atunci când începuse să se radicalizeze.

În total, unsprezece țări au reintrodus controalele la frontieră: pe lângă Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.

„Slovenia subliniază necesitatea caracterului temporar și proporțional al acestei măsuri, măsurile trebuie să fie proporționale și prietenoase față de cetățenii noștri, pentru a nu rupe legăturile culturale, de prietenie și de familie ale persoanelor care trăiesc de-a lungul graniței”, a spus agenției La Presse un purtător de cuvânt a reprezentanței slovene în UE. Nivelul de alertă este ”înalt” Nivelul de alertă este „înalt”, a spus ministrul de externe Antonio Tajani, chiar dacă „în Italia nu avem niciun risc de atacuri”.

Însa miercuri seara, ministrul apărării Guido Crosetto a explicat cum un episod precum cel al spitalului lovit din Gaza i-ar putea „aprinde” și pe lupii singuratici care decid să „lupte împotriva lumii”.

Între timp, după summitul extraordinar al celor 27 privind Orientul Mijlociu, președinția rotativă a UE (Spania) a început activarea metodelor de răspuns integrat la crize politice (IPCR) în regim deplin.

IPCR este mecanismul de răspuns la criză al Consiliului. Acesta sprijină luarea rapidă și coordonată a deciziilor la nivelul politic al UE în cazul unor crize grave și complexe, reunind statele membre, instituțiile UE și alți parteneri cheie, inclusiv actori externi relevanți, cum ar fi Națiunile Unite și țările terțe.

Timp de zece zile (perioadă care poate fi prelungită pană la 6 luni), punctele de trecere principale de la granița dintre Italia și Slovenia vor fi supravegheate 24 de ore din 24, în timp ce cele secundare, doar ocazional. Autoritățile au detașat aproximativ 350 de ofițeri a căror sarcină este cea de a ajuta organele locale să aplice legea în această activitate de control a documentelor.

Numai la Trieste au fost trimiși o sută patruzeci de bărbați (între Armată și Poliție), cel puțin 110 la Udine și 75 la Gorizia.

Nu vor exista bariere fizice, asigură consilierul pentru imigrare Pierpaolo Roberti, iar zona care va fi monitorizată se întinde pe o suprafață de 100 km.

Consorțiul Italian de Solidaritate care se ocupă de migranți în Trieste, definește într-o notă restabilirea controalelor la frontieră drept „instrumentală”. Potrivit asociației, obiectivul este reînceperea respingerilor migranților ilegali de-a lungul rutei balcanice, se arată în Revista Presei Rador Radio România transmisă de Știri pe Surse.

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php