S-a stins Traian Mitrofan!
A trecut in lumea dreptilor Traian Mitrofan, unul dintre ultimii supravietuitori ai luptei de rezistenta anticomunista. Nascut in satul Cornatel, in apropiere de Sibiu, intr-o zona cu puternice legaturi cu lupta nationalista din prima parte a secolului al XX-lea, Traian Mitrofan se angajaza de foarte tanar in lupta anticomunista, activand in randurile Fratiei de Cruce din Sibiu. Arestat in anul 1948, la doar 19 ani, trece prin calvarul inchisorii comuniste pentru elevi din Targsor si prin cumplitele lagare de munca de la Canal. Eliberat la mijlocul anilor ’50 se inscrie la Facultatea de Matematica din Cluj, si isi intemeiaza o familie prin casatoria cu Doina Hategan, o colega din Alba Iulia. Dar represiunea comunista il loveste din nou, fiind arestat si condamnat din nou in anul 1960 la alti 17 ani de temnita grea, fiind eliberat apoi in ultima garnitura de detinuti politici pusi in libertate, abia in august 1964. Nemaireusind sa-si finalizeze studiile, lucreaza ca tehnician la o intreprindere din Alba Iulia pana la pensionare.
Dupa evenimentele din decembrie 1989 se implica cu tot sufletul si energia in reconstructia spirituala a Romaniei, fiind un reprezentant de marca al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, detinand initial functia de vicepresedinte, si apoi, incepand cu anul 1993 pana in 2013, timp de 20 de ani, functia de Presedinte al Filialei Alba a AFDPR. Din aceasta pozitie se implica in ridicarea monumentelor care marcheaza pe teritoriul judetului Alba faptele de eroism si abnegatie ale luptatorilor anticomunisti, de la Crucea luptatorilor de la Mesentea la monumentul de la Posaga sau la Monumentul Rezistentei Anticomuniste din curtea Bisericii “Pogorarea Duhului Sfant” din Alba Iulia. Are, de asemenea, meritul de a contribui, alaturi de camarazii din filiala Alba a AFDPR, la redactarea si editarea volumului memorial “Noi nu am avut tinerete”, care aduna marturiile impresionante ale participantilor la rezistenta anticomunista, dar si depozitiile despre conditiile inhumane din detentia in inchisorile politice.
Dar mai ales se cuvine a aminti efortul financiar, material si de dedicatie personala, depus pentru finalizarea monumentului memorial “Calvarul Aiudului “ si viziunea de a edifica pe locurile binecuvantate de moastele sfinte din “Rapa Robilor” din Aiud un centru spiritual si religios care sa ne aminteasca peste veacuri jertfa miilor de martiri din inchisorile si lagarele regimului comunist , efort si viziune impartasite cu camarazii de suferinta din filialele Alba si Sibiu ale AFDPR si cu monahii de la manastirea Petru Voda. Atat cat i-a permis sanatatea si varsta inaintata, a fost un participant activ si important la dezbaterile, simpozioanele, comemorarile si alte manifestari spirituale si culturale dedicate fenomenului Rezistentei Nationale Anticomuniste.
Pentru sufletul sau bun si generos, pentru jertfa sa statornica pentru recladirea valorilor neamului romanesc pe coordonatele sale autentice de credinta crestina si valori nationale adevarate, ii datoram cu totii, cei care l-am cunoscut, o pioasa si vesnica pomenire.
Coriolan Baciu,
Fundatia “Ion Gavrila Ogoranu”
Dumnezeu sa-l ierte!
O alta stea a legiunii a cazut .Dumnezeu sa-l odihneasca!