8 august – Ziua internațională a pisicii

1 1.461

8 august este celebrată din 2002 ca <<Ziua internaţională a pisicii>>, urmare a unei inițiative a Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi altor grupuri care militează pentru drepturile animalelor. Astfel, s-a dorit să se determine creşterea gradului de conştientizare a oamenilor faţă de nevoile acestor vietăți create de Dumnezeu pentru a însoți pe om în viața sa pe acest pământ. Prin declararea acestei zile mondiale, se încurajează lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra pisicilor, conform Agerpres.

În urmă cu un secol nu se cunoştea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Simptomele grave erau puse pe seama unor indispoziţii sau atribuite otrăvirii. Medicamentele existente pentru câini erau administrate pisicilor, cu rezultate dezastruoase. Medicii veterinari dedicați afecţiunilor pisicilor aproape că nu existau, iar cercetările în domeniul medicinei feline erau extrem de reduse.

În ultimii 60 de ani, organizaţia International Cat Care a întreprins măsuri pentru schimbarea atitudinii faţă de pisici, militând pentru o îngrijire adecvată a acestora la toate nivelurile, conform site-ului icatcare.org. La mijlocul anilor 1950, iubitorii de pisici, reprezentați mai ales de Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva pentru îmbunătăţirea îngrijirii pisicilor. Iubitoarea de pisici Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizaţii care să se ocupe de îngrijirea felinelor şi care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de informaţii şi studii medicale veterinare. Ea a înființat, în 1958, un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau – FAB), redenumit în 2013 International Cat Care.

Procesul de domesticire a pisicilor se pare că a început în urmă cu aproape 10.000 de ani. De-a lungul istoriei omenirii, pisicile au fost, pe rând, venerate, așa cum se întâmpla în Egiptul antic, după cum dovedesc azi colecţiile de mumii şi statuete, ori au fost prigonite, așa cum s-a întâmplat uneri în beznele Evului Mediu, când pisicile au căzut în dizgraţia oamenilor, fiind considerate „slujitoare ale diavolului”, atribuindu-li-se în unele ţări puteri magice, malefice. A existat chiar un funest papă al Bisericii Catolice care a căzut într-o gravă rătăcire, declanșând o adevărată prigoană sângeroasă la adresa pisicilor. Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. Islamul a acordat până azi un statut privilegiat pisicii, căreia i se atribuie salvarea profetului Mahomed de pericolul unui șarpe veninos. Cele „nouă vieţi” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea „Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, Bucureşti, 1993). În prezent, în întreaga lume sunt identificate circa 60 de rase de pisici, iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, după datele portalului www.cute-calendar.com.

Deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi multe instincte sălbatice. Comportamentul și felul lor de a fi, dual, contopind devotament și independență, nu încetează să fascineze oamenii.

Potrivit unor studii din 2022, se pare că în una din două case din România există o pisică, ceea ce ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în rândul iubitorilor de pisici. România este țara cu cele mai multe pisici pe cap de locuitor din întreaga Europă. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor proiecte de sterilizare gratuită derulate de ONG-uri în colaborare cu autoritățile publice locale, o mare parte a românilor nu înțeleg necesitatea sterilizării pisicilor, ceea ce duce la o explozie a fenomenului abandonului și pisicilor fără stăpân.

Cu prilejul acestei zile, urăm <<La mulți ani!>> tuturor iubitorilor și posesorilor de pisici, cu îndemnul de a adopta măcar câte o felină fără stăpân, aducând în casa fiecăruia din voi o fereastră deschisă spre natura sălbatică.

Florin Dobrescu

1 Comment
  1. Decebalus per Scorillo says

    Deci, ce se-ntampla…când o fi ziua internationala a șobolanului, să -l postati și pe harari de la Davos…la multi ani pisicilor și motanilor dar să nu mai zbiere în ultimul hal când sunt în călduri 😂.
    P.s. și ca naționaliști de nadejde, nu mai trebuie să ratati nicio zi internationala. Postati și ziua internationala de maine! Și din fiecare zi..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php