Istoricul Marius Oprea: Nouă victime ale Securității anilor ’50, descoperite într-o groapă comună din Caransebeş

0 1.365

Istoricul Marius Oprea a anunțat, miercuri, că au fost descoperite nouă victimele ale ale terorii și torturii Securității anilor ’50.

Descoperirea a fost făcută într-o groapă comună din Caransebeș, aflată în spatele unui fost sediu al Securității.

„La Caransebeş, în plin centrul oraşului, nu departe de parc, ascunsă privirilor, se află o curte interioară, în spatele Cercului Militar. În acest loc, din care se aude tumultul oraşului, am descoperit în ultimele două zile, alături de colegii mei arheologi de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din cadrul ”Fundaţiei ”Doina Cornea” nouă victime ale terorii şi torturii Securităţii anilor ’50.”, a anunțat istoricul Marius Oprea, în exclusivitate pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, unul din ei, aruncat pe burtă, cu mîinile legate la spate.

„Cei nouă morţi se adaugă altor 12, descoperiţi într-o campanie anterioară, desfăşurată în 2019, cînd atît eu, cît şi Gheorghe Petrov, şeful echipei de arheologi (compusă din Gabriel Rustoiu, Horaţiu Groza şi Paul Scrobotă), mai lucram încă la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

La începutul anului trecut, noua conducere instalată la cîrma IICCMER nu numai că a „scăpat” de noi, dar în numele „corectitudinii politice” a primit şi executat dispoziţia (de la Cotroceni, după cum am înţeles din „sursele” mele de la cel mai înalt nivel, din palatul Victoria), ca în cadrul instituţiei să nu se mai desfăşoare investigaţii, în căutarea victimelor comunismului”, a explicat Marius Oprea.

Acesta a subliniat că cercetările pe care le iniţiat în 2006, după ce am fondat Institutul de investigare a Crimelor Comunismului, au deranjau pe mulţi, de-a lungul anilor.

„În primul rînd, pe securişti, care n-au tăria să-şi privească victimele în găvanele ochilor. Apoi, pe politicienii din siajul lor, ori pe cei care-i ascultă. Şi nu în ultimul rînd, pe cei care consideră crimele comunismului drept o concurenţă „incorectă politic” la adresa Holocaustului. Aşa s-a făcut că am trăit regretul să văd că, de cîte ori „dreapta” ajunge la putere, aceste cercetări de descoperire a victimelor comunismului sînt scoase din sfera preocupărilor statului, chiar de politicienii care se revendică urmaşi ai unui partid istoric, cel liberal, ai cărui lideri au sfîrşit în temniţele comuniste.

Primul a făcut-o Traian Băsescu, la doi ani de la „condamnarea comunismului”. Al doilea este Klaus Iohannis, care după ce şi-a instalat ”guvernul său” şi-a mutat şi fosta consilieră AlexandraToader de la CNSAS la IICCMER; la o lună de la operaţiune, eu şi Petrov am fost puşi oe liber, iar programul de arheologie a victimelor comunismului a fost sistat, exact ca în vremea lui Basescu”, a precizat istoricul Marius Oprea.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php