Nocivitatea tehnologiei 5G

0 790

În ultima perioadă, de când industria telecomunicațiilor a început implementarea la scară larga a tehnologiei 5G, s-au intensificat atacurile asupra oamenilor de știință, nu puțini, care trag un semnal de alarmă în legătură cu nocivitatea acestei noi tehnologii asupra sănătății.

Președintele Comisiei federale de comunicații (FCC) a anunțat recent printr-un comunicat de presă (PDF în engleză) că comisia va reafirma în curând limitele de expunere la radiații de frecvență radio (RFR) pe care FCC le-a adoptat la sfârșitul anilor ’90. Aceste limite se bazează pe o schimbare de comportament (engleză) la șoarecii expuși la radiații cu microunde și au fost concepute pentru a ne proteja de riscurile de încălzire pe termen scurt datorate expunerii la RFR (PDF în engleză).

Cu toate acestea, de când FCC a adoptat aceste limite, bazate în mare parte pe cercetările din anii 1980, preponderența cercetărilor, peste 500 de studii (PDF în engleză), au dovedit că există efecte biologice adverse sau dăunătoare asupra sănătății prin expunerea la radiații de frecvență radio (RFR) la intensități mult mai mici care nu provoacă încălzire semnificativă.

Citând acest vast grup de cercetări, mai mult de 240 de oameni de știință care au publicat cercetări revizuite în legătură cu efectele biologice și asupra sănătății a câmpurilor electromagnetice neionizante, au semnat un apel internațional, care solicită rectificarea limitelor de expunere la aceste câmpuri electromagnetice. Aceștia fac următoarele afirmații:

„Numeroase publicații științifice recente au arătat că câmpurilor electromagnetice neionizante afectează organismele vii la niveluri mult sub cele care sunt considerate a fi neprimejdioase. Efectele includ riscul crescut de cancer, stresul celular, creșterea radicalilor liberi nocivi, daune genetice, modificări structurale și funcționale ale sistemului reproductiv, deficit de învățare și memorie, tulburări neurologice și impact negativ asupra stării de sănătate generală. Aceste efeecte nocive nu se manifestă doar la rasa umană, există dovezi tot mai mari că afectează atât plantele, cât și animalele. „

Oamenii de știință care au semnat acest apel constituie, probabil, majoritatea experților care au studiat efectele radiațiilor neionizante. În total aceștia au publicat peste 2.000 de lucrări și scrisori despre efectul câmpurilor electromagnetice neionizante în reviste de specialitate.

Limitele de expunere la radiații de frecvență radio ale FCC reglementează intensitatea expunerii, ținând cont de frecvența undelor purtătoare, dar ignoră alte proprietăți ale acestor radiații. Alături de modelarea și durata expunerilor, anumite caracteristici ale semnalului (de exemplu, puls, polarizare) cresc impactul biologic și efectele nocive asupra sănătății (engleză). De aceea sunt necesare noi limite de expunere care să ia în considerare și aceste caracteristici. Mai mult, aceste limite ar trebui să se bazeze pe efectele biologice asupra organismului uman, nu pe o schimbare în comportamentul unui șoarece de laborator.

Agenția Internațională a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat încă din 2011 radiațiile de frecvență radio drept ca având „posibil efect cancerigen asupra organismului uman” (PDF în engleză). În cursul anului 2018, un studiu de 30 de milioane de dolari realizat de Programul Național de Toxicologie al SUA (NTP) a găsit „dovezi clare” că doi ani de expunere la radiațiile de frecvență radio ale telefoanelor mobile a crescut rata îmbolnăvirilor de cancer (PDF în engleză) la șobolanii de sex masculin și a deteriorat ADN-ul (PDF în engleză) la șobolani și șoareci de ambele sexe. Institutul Ramazzini din Italia a confirmat toate aceste rezultate folosind o frecvență diferită și o expunere mult mai slabă la radiațiile telefonului mobil de-a lungul vieții șobolanilor.

Pe baza cercetărilor publicate din 2011, incluzând studii umane și animale, Agenția Internațională a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului a acordat recent prioritate revizuirii în următorii cinci ani a normelor de securitate ale radiațiilor de frecvență radio. Deoarece mulți oameni de știință cred că acum avem suficiente dovezi pentru a considera radiațiile de frecvență radio ca fiind cancerigene, Agenția Internațională a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului va lua decizia în viitorul apropiat de a recunoaște potențialul cancerigen al acestor radiații.

Cu toate acestea, fără a efectua o evaluare formală a riscului sau o revizuire sistematică a cercetării privind efectele radiațiilor de frecvență radio asupra sănătății, FDA a reafirmat recent limitele de expunere ale FCC din 1996 într-o scrisoare către FCC (PDF în engleză), afirmând că agenția „a concluzionat că nu există motive de a modifica standardele actuale” și că „rezultatele experimentale ale NTP nu ar trebui să fie aplicate utilizării telefonului mobil”. Scrisoarea afirmă că „dovezile științifice disponibile până în prezent nu confirmă efectele adverse asupra sănătății umane din cauza expunerilor la radiații la sau sub limitele actuale”.

Cea mai recentă tehnologie celulară, 5G, va folosi unde milimetrice pentru prima dată, pe lângă microundele care sunt utilizate pentru tehnologiile celulare mai vechi, de la 2G până la 4G. Având în vedere o limitare a propagării undelor, tehnologia 5G va necesita antene celulare la fiecare 100 până la 200 de metri, expunând multe persoane la radiațiile acestor unde milimetrice. 5G folosește, de asemenea, noi tehnologii (de exemplu, antene active capabile să formeze fascicul; tablouri pe etape; intrări și ieșiri multiple masive, cunoscute sub numele de MIMO masive), care prezintă provocări unice pentru măsurarea expunerilor.

Undele milimetrice sunt absorbite în cea mai mare parte de câțiva milimetri de piele umană și în straturile de suprafață ale corneei. Expunerea pe termen scurt poate avea efecte fiziologice adverse în sistemul nervos periferic, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Cercetările sugerează că expunerea pe termen lung poate prezenta riscuri pentru sănătatea pielii (de exemplu, melanom), a ochilor (de exemplu, melanom ocular) și a testiculelor (de exemplu, sterilitate).

Deoarece 5G este o tehnologie nouă, nu există cercetări în legătură cu efectele asupra sănătății umane. Cu toate acestea, avem dovezi considerabile cu privire la efectele nocive ale 2G și 3G. Se cunosc puțin efectele expunerii la 4G, o tehnologie veche de 10 ani, deoarece guvernele au fost reticente în finanțarea acestei cercetări. Între timp, observăm creșteri ale anumitor tipuri de tumori la nivelul capului și gâtului, care pot fi cel puțin parțial atribuite proliferării radiațiilor telefonice. Aceste creșteri sunt în concordanță cu rezultatele studiilor de control de caz asupra riscului de tumoare la cei ce folosesc intensiv telefonele mobile.

Tehnologia 5G nu va înlocui 4G, ci va fi complementară cel puțin în viitorul apropiat și, probabil, pe termen lung. Dacă există efecte sinergice de la expuneri simultane la mai multe tipuri de radiații de frecvență radio, riscul nostru general de daune cauzate de aceste radiații poate crește substanțial. Cancerul nu este singurul risc, deoarece există dovezi considerabile că aceste radiații cauzează tulburări neurologice și leziuni ale aparatului reproductiv.

Ca societate, ar trebui să investim sute de miliarde de dolari în implementarea tehnologiei 5G, o tehnologie celulară care necesită instalarea a 800.000 sau mai multe antene celulare doar în SUA, în aproapierea locuințelor, a clădirilor în care lucrăm și a spațiilor pe care le folosim pentru recreere?

Eu cred că ar trebui să luăm în considerare recomandările celor 250 de oameni de știință și medici care au semnat apelul împotriva tehnologiei 5G prin care se solicită un moratoriu imediat  în privința implementării tehnologiei 5G și să solicităm guvernelor noastre să finanțeze cercetarea necesară pentru a stabili limitele de expunere care să ne protejeze sănătatea și siguranța.

Dr. Joel M. Moskowitz

Dr. Joel M. Moskowitz este director al Centrului pentru sănătate familială și comunitară de la Universitatea din California, Berkeley. El a tradus și diseminat cercetările privind efectele radiațiilor celulare asupra sănătății încă din 2009, după ce el și colegii săi au publicat o lucrare de cercetare care a constatat că utilizatorii intensivi de telefoane mobile au un risc mai mare de dezvoltare a unor tumori cerebrale.

Traducere și adaptare a unui material aparut pe site-ul prestigioasei reviste americane Scientific American.

Sursa: RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php