Simpozion pentru eroii anticomunişti. Purcărea, Mija şi Baicu – prezenţi în memoria braşovenilor.

0 608

„Efigii ale unor generaţii neînfricate. Nicolae Purcărea, Teofil Mija şi Petre Baicu, mereu vii în memoria braşovenilor”. Sub acest generic s-a desfăşurat, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, simpozionul memorial dedicat celor trei luptători anticomunişti, care a reunit tineri şi bătrâni, cetăţeni ai oraşului de sub Tâmpa, care poartă în sufletele lor amintirea acestor eroi.

Beneficiind de prezenţa unui invitat de prestigiu, îndrăgitul actor Dan Puric, cel care de ani de zile se menţine pe poziţia mărturisirii eroilor Rezistenţei, manifestarea a stârnit o vie emoţie în inimile a sute de braşoveni.

Dan Puric a declarat pentru Agerpres că dacă ar fi să judecăm în termenii realităţii, cei trei foşti deţinuţi politic s-au jertfit pentru nimic. „De fapt, ei s-au jertfit pentru poporul român iar ceea ce trăim azi este reacţia indolentă şi iresponsabilă a unei populaţii care nu mai are memorie şi a unor conducători care se ocupă cu ştergerea sistematică a acestor memorii la comandă internaţională. Este o jignire adusă poporului român, pentru că, personal, i-am cunoscut pe domnul Nae Purcărea şi pe domnul doctor Mija. Oameni excepţionali, martiri ai neamului românesc care, dacă ar fi avut şansa să se nască în Polonia, acum tot poporul i-ar fi comemorat”, a afirmat Dan Puric.

O mărturisire vie despre viaţa şi jertfa doctorului Teofil Mija a oferit şi dl prof. univ. Sorin Chioreanu, cel care duce mai departe opera social-creştină a acestui „doctori fără arginţi”, coordonând după moartea acestuia activitatea Asociaţiei Filantropice Medical Creştine Christiana, constând într-un centru socio-medical, un cămin de bătrâni şi un centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi.

Iar pentru Nicolae Purcărea şi viaţa sa de sfânt au mărturisit doi dintre ucenicii acestuia – d-ra Sânziana Vatră (o mărturie plină de sensibilitate, în care cei ce l-au cunoscut pe sculptorul din Şcheii Braşovului au regăsit figura luminoasă ca un zâmbet de copil a marelui dispărut) şi părintele Marius Dan, de la parohia Aita Medie (o perpectivă duhovnicească adâncă asupra destinului generaţiei lui Nicolae Purcărea).

Preşedintele Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”, Coriolan Baciu, a afirmat că „pentru braşoveni a rămas în memorie una dintre persoanele pe care le comemorăm azi, dr. Teofil Mija, cel care a scris cartea ‘Generaţia neînfrântă’. Despre ei vorbim, mari personalităţi ale acestei generaţii, care au suferit tot ce se putea suferi într-un secol XX, cumplit pentru foarte mulţi dintre concetăţenii noştri, oameni care au trecut prin război, oameni care au trecut prin puşcării, prin lagăre de muncă, oameni care nu şi-au pierdut credinţa şi care ar trebui să fie în România de azi modele care ar trebui reflectate în presă, în cărţile de istorie. Din păcate, năvala cotidianului face ca aceste persoane 

deosebit de importante şi de o mare calitate morală, intelectuală, artistică să fie ignorate de prezentul 

cotidian. Tocmai de aceea, Fundaţia ‘Ion Gavrilă Ogoranu’ îşi continuă menirea de a aduce periodic aminte publicului de aceste persoane deosebite”, a declarat pentru Agerpres Coriolan Baciu.

Manifestarea a fost organizată de secţiunea Braşov a Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, graţie eforturilor lui Alexandru Costache şi a celorlalţi tineri minunaţi care au făcut posibilă această seară a memoriei sub poalele Tâmpei.

Moderarea simpozionului a fost asigurată de Florin Dobrescu.

Biroul de presă al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php