PETRU BACIU – PREZENT! Șapte ani de când marele luptător ne-a părăsit…

3 7.411

S-au împlinit, miercuri dimineață, la orele 4, șapte ani de la trecerea în veșnicie a eroului anticomunist și mărturisitor creștin Petru C. Baciu, deţinut politic timp de peste 2 decenii. Fundația Ion Gavrilă Ogoranu aduce, cu acest prilej, un cald omagiu memoriei celui care, în întreaga sa viață, a fost neînfricat și dârz luptător pe calea apărării neamului românesc și credinței strămoșești.

Născut la 12 iulie 1922 la Bacău, Petru Baciu a militat în Frăţiile de Cruce în perioada liceului, alături de viitoare personalităţi precum Costache Oprişan şi Ernest Maftei. Arestat de autorităţile antonesciene pentru activitate legionară, este condamnat în 1941 şi va suporta o grea detenţie, până în 1944, când va beneficia de o anumită graţiere. Luptă pe frontul de vest, pentru dezrobirea Ardealului de Nord.

Foaie de transfer din timpul detenției: gradul de periculozitate – Legionar!

În 1945, alături de alţi camarazi din regiune, printre care Mircea Moţei, Gheorghe Unguraşu, Gioga Parizianu, Neculai Păduraru, Petru Velescu, Ion Alupei, Gh. Sărăcuţu, Corneliu Niţă ş.a., reorganizează în clandestinitate Mişcarea Legionară în judeţul Bacău, iar în 1947, după întoarcerea din exil a fostului şef judeţean, prof. Vasile Stoian, îi este consfinţit statutul de şef al organizaţiei judeţene.

Împreună cu Gheorghe Unguraşu, organizează structurile clandestine de rezistenţă, alcătuite din echipe de acţiune instruite să lupte împotriva comuniştilor atunci când aveau să primească ordin, dar şi să desfăşoare activităţi informative în favoarea reţelei conduse de Eugen Teodorescu şi Dragoş Hoinic, conectate la serviciile secrete americane. Între 1945 şi 1947, Petru Baciu şi Gheorghe Unguraşu au coordonat constituirea depozitului de armament de pe Vârful Uturea Mare, de lângă localitatea Solonţ, unde urmau să se retragă sute de studenţi legionari, pentru

Descoperirea depozitului de armament de pe Vârful​ Uturea Mare după arestarea membrilor organizației în 1948. Sursa; CNSAS

a constitui forţe de gherilă, în momentul începerii unui eventual război între Occident şi URSS, indisponibilizând căile de comunicaţie înspre Ardeal şi distrugând cablul telefonic ce unea Uniunea Sovietică cu Balcanii.

Arestările declanşate de comunişti la 14-15 mai 1948 au zădărnicit aceste planuri,majoritatea legionarilor din Bacău fiind arestaţi în acea fatidică noapte. Scăpaţi de arestări, Petru Baciu şi Gheorghe Unguraşu, alături de alţi susţinători din satele de sub munte, se retrag în munţi, încercând să apere depozitul de armament de pe Uturea Mare, fără succes însă, din cauza folosirii de către Securitate, drept scuturi vii, a camarazilor deja arestați.

Petru Baciu va fi arestat de Securitate abia la începutul lui decembrie 1948, în București, împreună cu un grup de legionari fugari ce urmau să treacă​frontiera clandestin.

Echipa de sacrificiu înarmată pentru paza depozitului de armament. SURSA: C.N.S.A.S.

Trecut prin anchete îndelungi și deosebit de dure, își va păstra demnitatea și dârzenia care l-au caracterizat întotdeauna. Va urma un îndelung drum al calvarului, trecând, pe rand, până în 1964, prin cele mai cumplite închisori și lagăre politice ale României comuniste: Jilava, Suceava, Pitești, Aiud, Canalul Dunare-Marea Neagra, Periprava etc..

Eliberarea deținuților politici în 1964, ca urmare a presiunilor Occidentului asupra guvernului comunist de la București, nu a însemnat – pentru multi legionari – sfârșitul calcarului. Petru Baciu va cunoaște umilința și marginalizarea aplicata de regim tuturor celor trecuți prin temnițele politice.

În 1976, Petru Baciu este din nou arestat, că urmare a intransigenței sale față de regimul comunist și refuzului constant de a colabora cu Securitatea. Va fi condamnat din nou și va executa inca o pedeapsa grea, până în 1983, cea mai mare parte în Zarca Aiudului. Toleranța regimului Ceaușescu față de opozanți era doar iluzie..

Revoluția din 1989 il găsește pe Petru Baciu

pregătit să reia lupta, alături de camarazii săi. Curând va fi clar că revoluția a fost deturnată de structurile comuniste loiale Moscovei, în frunte cu Silviu Brucan și Ilici Iliescu.

Vechii luptători băcăuani de reorganizează mai întâi în cadrul filialei băcăuane a AFDPR. În 1992, Petru Baciu va susține înființarea Fundației Buna Vestire, organizație civica a veteranilor Mișcării Legionare. Iar în 1993, va coordona filiala Bacău a reînființatului Partid „Totul pentru Țară”, care însă, din cauza obstrucțiilor autorităților, seva numi multa vreme doar „Pentru Patrie”. În cadrul acestor două organizații, Petru Baciu, alături de Virgil și Petru Velescu, Eugen Berza, Ioan Belciu, Neculai Păduraru, Evanghel Păduraru, Ioan Mântulescu s.a., va

reconstitui organizația legionară a județului Bacău. Vorbi organizarea conferințe și manifestări comemorative, va fi editata o revista Crezul Nostru, va fi construit un impunător monument al luptătorilor anticomuniști in Parcul Cancicov din Bacău. Aici vor fi formați tineri pe coordonatele celor ce și-au jertfit viața și tinerețea pe altarul Neamului românesc.

A contribuit, alături de frații Velescu și alți camarazi, la construirea sediului Partidului Pentru Patrie din București – mândria lor, care astăzi adăpostește sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.

A scris 4 cărți în care evocă lupta generației sale și amintirea camarazilor săi.

Biografie întocmită de Florin Dobrescu

3 Comments
  1. Dacul Liber says

    Il rugam pe Dumnezeu sa il aseze pe camaradul Baciu in rândurile Legiunilor ceresti.Pentru noi va fi un exemplu de lupta si darzenie impotriva raului comunist.

  2. Marc Antoniu says

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace! De-acum va fi alaturi si de bunicul meu, pe care l-a cunoscut in detentie.

  3. CALIN EUGEN says

    Invidiez pe toti cei care au stat in preajma marelui Erou! Cred ca amintirea acestui titan al neamului va ramane de-a pururea tuturor iubitorilor de Adevar!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php