ÎPS Andrei: „Crucea este singurul stindard care ar ajuta Europa să recupereze ceea ce a pierdut”

1 508

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Mitropolitul Clujului a sfințit biserica filiei Ghiolț, a parohiei Țaga din protopopiatul Gherla.

ÎPS Andrei: „Crucea este singurul stindard care ar ajuta Europa să recupereze ceea ce a pierdut”

Un sobor de peste 30 preoți a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa la târnosirea locașului de cult, iar apoi la Sfânta Liturghie care a avut loc pe Altarul de vară din curtea bisericii.

 „Așa cum ați putut urmări frățiile voastre, acest ritual este unul foarte frumos și profund. Pe dinafară, pe dinăuntru, biserica a fost stropită cu Apă Sfințită unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în Masa Altarului s-au așezat moaște de mucenici de la Mănăstirea „Sfântul Teodosie” de lângă Ierusalim. Toate sunt pline de Har și de binecuvântare. Efortul părintelui Gheorghe Abrudan și al dumneavoastră s-a finalizat astăzi, Tatăl cel Ceresc v-a primit jertfa, iar noi cei ce suntem invitați la sărbătoarea dumneavoastră, vă felicităm din tot sufletul”, le-a spus Înaltpreasfințitul Andrei credincioșilor, la finalul slujbei de târnosire a noii biserici.

„Crucea este singurul stindard care ar ajuta Europa să recupereze ceea ce a pierdut”

Numeroșilor credincioși prezenți la marea sărbătoare, Înaltpreasfințitul Andrei le-a vorbit despre importanța Crucii în viața creștinului. În aceste vremuri tulburi pentru Europa, potrivit ierarhului, Crucea este singurul stindard care ar ajuta continentul să recupereze ceea ce a pierdut: „Prin Cruce vine mântuire la toată lumea. Întreaga lume e salvată prin jertfa Crucii Domnului Iisus Hristos. Pentru întreaga lume, Crucea este semnul mântuitor, dar în mod special pentru Europa care a intrat în derivă. Crucea este steagul sub care dacă se alinează, recuperează ceea ce a pierdut”.

„Să nu ne fie rușine cu Sfânta Cruce!”

Tot în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Andrei i-a sfătuit pe credincioși să nu le fie rușine cu Sfânta Cruce, dând exemple de oameni care au murit pentru recunoașterea și propovăduirea Crucii. În opoziție cu aceste exemple, ierarhul a observat că în zilele noastre, oamenii chiar se feresc până și de acel mic gest de a purta cruciulițele la gât: „Pe bună dreptate ziceau strămoșii noștri, sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne-nchinăm, Hristos ne conduce, oricând Îl urmăm.Să fim siguri, așa cum și cântăm la Taina Maslului că armă asupra diavolului Dumnezeu ne-a dat nouă Crucea. Ideea cuvântului meu a fost aceasta, să nu ne fie rușine cu Sfânta Cruce”.

La finalul Sfintei Liturgii, părintele paroh Gheorghe Abrudan a vorbit despre istoricul lucrărilor la noua biserică și a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea edificiului. Acestuia, Înaltpreasfințitul Andrei i-a acordat Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție pentru clerici din Mitropolia Clujului. Și altor ctitori, ierarhul le-a oferit ordinele „Sfântul Pahomie de la Gledin” și „SfințiiMartiri Năsăudeni” dar și diplome de aleasă cinstire în semn de apreciere a efortului depus în ridicarea și împodobirea locașului de cult.

Construcția Bisericii cu hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe” din filia Ghiolț a parohiei Țaga a început în anul 2005 și s-a realizat, potrivit părintelui paroh Gheorghe Abrudan, cu sprijinul tuturor credincioșilor din localitate.

sursa: Mitropolia Clujului

1 Comment
  1. calin eugen says

    Hristos a purtat Crucea ptr,toti oamenii!Sa fim ,deci ,una,sub umbra Sfintei Cruci!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php