MUZEUL REZISTENŢEI prinde viaţă. Obiecte de mare valoare de la Bacău.
Viitorul Muzeu al Rezistenţei s-a îmbogăţit cu două noi obiecte deosebit de valoroase din punct de vedere istoric şi emoţional:
– o cruce realizată din lemn de Petru Baciu în 1948, în timp ce activa în rezistenţa armată din zona muntoasă a judeţului Bacău
– bundiţa cu care a stat în Zarka Aiudului în detenţia din 1974-78 (a 2-a), condamnat pentru atitudine ostilă regimului comunist.
Născut în 1922, Petru Baciu a fost şeful organizaţiei clandestine de rezistenţă anticomunistă între 1947 şi 1948, la arestarea întregii structuri. În 1948 s-a retras cu o parte din camarazii rămaşi nearestaţi şi a încercat o ultimă rezistenţă armată în zona muntoasă a judeţului Bacău.
Între 1944 şi 1948 a coordonat, împreună cu Gheorghe Unguraşu, realizarea unui amplu depozit de armament, pe vârful Uturea Mare din zona Moineşti, unde urma să se constituie centrul de rezistenţă armată din Moldova, în cazul începerii mult aşteptatului război dintre URSS şi blocul NATO, când studenţii ieşeni urmau să ducă lupte de gherilă împotriva comuniştilor.
Petru Baciu a organizat echipe speciale în mai multe localităţi şi instituţii din judeţul Bacău. Acestea culegeau informaţii despre armata de ocupaţie sovietică, situaţia economică, infrastructură, starea de spirit a populaţiei, situaţia politică etc.. Informaţiile erau centralizate la Bucureşti şi transmise prin curieri clandestini la Salzburg, unde Horia Sima le înmâna serviciilor secrete americane (OPC/CIA).
De asemenea, echipele erau înarmate şi urmau să intre în acţiune în momentul stabilit, atacând şi ocupând instituţiile statului totalitar, aruncând în aer podurile şi căile de comunicaţie din trecătorile Carpaţilor şi distrugând cablul telefonic Moscova-Balcani, localizat pe teritoriul judeţului Bacău.
Întreaga organizaţie de rezistenţă a fost arestată în noaptea de 14-15 mai 1948, în urma unei operaţiuni-surpriză a comuniştilor, care erau informaţi de aceste planuri. Câţiva luptători scăpaţi au reuşit să se refugieze în munţi, unde au rezistat până în noiembrie 1948, când au fost capturaţi prin trădare.
Petru Baciu a fost închis între 1948 ţi 1964, iar apoi condamnat din nou în 1974-1978.
Mulţumim domnului Petru Baciu pentru donaţia celor două obiecte, făctă către Muzeul Rezistenţei. Mulţumesc Lili Popa şi Mihai Moisă din Bacău, pentru sprijinul acordat.
Florin Dobrescu
Secretar al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu
Cu Petru Baciu (94 ani), Mihai Moisă şi Lili Popa, la Bacău, pe 30 mai 2015, cu ocazia preluării donaţiei.
INEDIT! Documente din arhivele Securităţii despre
rezistenţa anticomunistă din zona Bacăului (Sursa: CNSAS)