Să nu fii o povară pentru viitoarea ta soție / viitorul tău soț !

0 392

Hristos a înviat!

Acum câteva zile Părintele Iustin Petre de la Mănăstirea Sfântul Ioan Casian ne-a ținut un cuvânt de învățătură foarte eficient aș zice. Primele întrebări pe care i le-am pus au fost cele legate de căsătorie și de motivele pentru care astăzi noi tinerii ne căsătorim așa de târziu sau deloc.

Părintele a subliniat câteva idei practice și spuse foarte direct, pe care aș vrea să le împărtășesc și cu voi.

În primul rând, atât băiatul cât și fata, sunt pregătiți să intre în viața de familie, atunci când nu sunt o povară pentru celălalt soț, ci își pot purta de grijă singuri. Asta ce înseamnă? Să poată să-și satisfacă nevoile primare: să aibă unde sta, să aibă cu ce se îmbrăca, să aibă ce mânca, să aibă o sursă de venit prin care să-și câștige pâinea pentru a trăi moral și decent. Iar de aici decurg alte aspecte direct din cele de mai sus: să aibă grijă de casa în care locuiește, să o întrețină în curățenie, să poată să plătească facturile la utilități (energie electrică, apă, gaz, telefon, internet, etc.), să poată să-și gătească singur(ă), să știe să facă cumpărăturile, să-și spele hainele singur(ă), să le poată călca, și să poată cumpăra altele noi în caz de necesitate.

Deși lucrurile par simple, totuși sunt destui băieți și destule fete care pică testul la unele aspecte de mai sus, care sunt de bază, nu opționale.

Când intrăm în viața de familie ar trebui ca principalul scop să fie ca noi să slujim celuilalt, așa cum ne învață Mântuitorul Hristos, nu invers. Nu mă căsătoresc ca să-mi facă soția de mâncare, sau ca să-mi dea bani să-mi plătesc telefonul sau benzina la mașină, ci mă căsătoresc pentru ca eu s-o ajut pe ea în toate.

Familia însemnă jertfă și multă responsabilitate. Ori cum putem fi noi responsabili pentru ceilalți când încă trăim pe spatele părinților, pe banii lor, pe mâncarea lor, în casa lor, pe puterea lor? Ce fată va alege să se căsătorească cu un băiat care stă la mama acasă, dar nu știe să facă mai nimic, chiar dacă are un servici? Ce băiat se va căsători cu o fată care n-are un minim simț practic în cele ale casei, care nu știe să se îngrijească singură ci așteaptă mură-n-gură totul?

Părintele mai spunea că ne dorim să ne facem un iubit sau o iubită dar nu suntem atenți la igiena noastră corporală, și prin urmare suntem uneori respingători în fața celuilalt. Nu ne spălăm pe dinți de 2-3 ori pe zi și din acest motiv mirosul gurii noastre devine poate respingător pentru celălalt, pentru că atracția fizică implică chiar această apropiere. Poate umblăm cu părul nespălat, cu unghiile netăiate, cu hainele șifonate sau pe alocuri murdare, cu pantofii prăfuiți, cu mașina murdară… Nu ne îngrijăm să evităm mirosurile de transpirație care ar putea crea o impresie greșită despre noi celuilalt.

Sunt lucruri de bază, pe care poate n-ar trebuie să le discutăm, dar totuși o parte din noi avem deficiențe la aceste aspecte.

Sunt mulți tineri care spun că nu-și găsesc pe cineva cu care să se căsătorească, și poate văd problema mai mult în exterior: anturajul, societatea, vremurile pe care le trăim, etc… Gândurile de mai sus vin să vă ajute să vedeți dacă nu cumva băieții te evită ca fată, sau fetele te evită ca băiat, tocmai din aceste motive,

Ne rugăm la Dumnezeu ca să ne ofere ajutorul dar trebuie să știm că Dumnezeu conlucrează mereu cu omul, adică îi cere și lui să facă un mic efort sau unul mai mare în împlinirea dorinței lui. Participarea noastră la viața Bisericii, nu este deajuns ci ne cere Dumnezeu ca în toate aspectele vieții noastre să aplicăm poruncile sale din Evanghelie. Ori cele înșirate mai sus, sunt parte din Evanghelie.

Ca băiat, în plus față de cele de mai sus, fetele s-ar bucura să vadă că e un om harnic, un om care poate să ducă pe spatele său o familie întreagă, nu doar pe sine însuși. Un băiat harnic se deosebește rapid față de ceilalți, care au gândul mereu la distracții de tot felul, abia așteptănd să termine orele de muncă. Un om harnic la servici și acasă, va inspira imediat încredere unei fete și ușor se va lăsa pe mâinile lui, ca un viitor conducător al familiei. În plus, fetele vor fi atrase mereu de băieții morali, de cei care au principii de viață sănătoase: credința în Dumnezeu, familia, munca cinstită, iubirea de țară și neam, și alte valori care-și au rădăcina în Sfânta Evanghelie.

Ca băiat, fiecare patimă a ta, va fi un motiv ca fata de lângă tine să se teamă de a te însoți veșnic pe drumul familiei. Că e vorba de beție, de desfrânare, de jocuri de noroc, de vorbe urâte, de hoție, de viclenie sau de altceva, fata de lângă tine e conștientă că mai devreme sau mai târziu această patimă se va întoarce într-un fel sau altul împotriva ei. De aceea și îndemnul Bisericii de a renunța la păcatele grele înainte de a ne căsători, prin spovedanie și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Ca fată, în plus față de cele de mai sus, băieții s-ar bucura dacă e harnică și cu capul pe umeri, dacă are printre valorile ei sufletești credința în Dumnezeu și familia, mai ales nașterea și creșterea pruncilor. Fetele care-și manifestă un instinct matern vizibil, sunt mult mai atractive pentru băieți. Și când zic asta mă refer la felul în care se joacă cu un copil, la fel cum își alintul și îngrijește iubitul, și la o anume delicatețe pe care noi băieții nu o avem din fire.

La fel ca la băieți, fiecare patimă a unei fete, îi va îndepărta pe băieții din jurul ei, și va fi un motiv real de teamă în a o lua în căsătorie. Că e vorba de o atitudine lascivă, de infidelitate, de desfrânare, de lene, de a cheltui banii risipindu-i în fel de fel de mici plăceri, că e vorba de răutate, de mândrie, de judecarea aproapelui, de necredință în Dumnezeu, sau de altele, mai devreme sau mai târziu toate acestea se vor întoarce împotriva viitorului ei soț.

Motivele pentru care tinerii se căsătoresc astăzi mai târziu sau deloc trebuiesc căutate mai întâi în noi și apoi în exterior. De obicei când noi ne rezolvăm problemele sufletești se rezolvă și cele din exterior și începem să observăm că de fapt întotdeauna problema a fost doar în noi, și niciodată în exterior.

Ar fi multe de zis, dar gândurile de mai sus vin să vă țintească atitudinile de bază din comportamentul nostru.

Doamne ajută!

de Claudiu Balan Ortodoxia Tinerilor

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php