Rușii de la Gazprom au anunţat că încep căutările gazelor de șist în judeţul Bihor
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa a primit în urmă cu câteva zile o delegaţie a companiei sârbeşti NIS Petroleum, controlată de ruşii de la Gazprom, care l-au anunţat că, în calitate de deţinători a două licenţe de explorare-exploatare a gazelor în perimetrele Derna şi Băile Felix, doresc să înceapă în ambele zone activităţile de explorare a gazelor de șist.
„Eu le-am spus încă de bun-venit că sunt într-un judeţ nu tocmai prietenos cu ei din acest punct de vedere”, afirmă Popa că le-a replicat oficialilor NIS Petroleum, sugerând că aceştia vor să extragă gaze de şist. Popa a subliniat că „nu îndemn pe nimeni la acte reprobrabile, antisociale sau asociale”, adică nu instigă locuitorii din comunele cuprinse în cele două perimetre la revolte împotriva NIS Petroleum, dar consideră că activitatea acestei companii nu trebuie „să afecteze mediul şi traiul oamenilor”.
Compania sârbească NIS este deţinută de ruşii de la Gazprom, care au cumpărat în 2007 56,7% din acțiunile grupului petrolier.
Chiar dacă România are nevoie de cât mai multă independenţă energetică, preşedintele CJ Bihor este de părere că avem şi alte resurse cinetice încă nepuse suficient în valoare, precum energia eoliană, hidro şi solară, subliniind potenţialul geotermal de care întreg judeţul Bihor beneficiază.
„Ştiu că putem face rost de multă energie verde. Sunt pe faţă susţinătorul exploatării acestei energii în România. Eu sunt pentru acest tip de energie şi sunt pentru exploatarea potenţialului turistic al judeţului. Spun răspicat că sunt susţinătorul dezvoltării economice în judeţul Bihor în sectorul turistic şi prin punerea în valoare a potenţialului geotermal pe care îl avem în tot judeţul”, a afirmat Popa.
Pe 21 februarie, americanii de la Chevron au anunțat că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, fără a motiva decizia. Totodată, compania americană s-a retras din Polonia şi Ucraina.
sursa: ActiveNews