Marea Britanie: Scoţia, divizată de referendumul pentru independenţă

0 1.672

Lideri politici britanici au revenit în Scoţia pentru a ajuta tabăra care susţine Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În doar câteva zile, un referendum va stabili dacă scoţienii vor mai respecta actul de uniune semnat în 1706 cu Anglia.

Campania pentru referendumul scoţian este aproape de final. Conform unui sondaj realizat de Opinium – „The Observer”, adepţii uniunii cu Marea Britanie ar urma să obţină 53% dintre voturi, învingând astfel mişcarea pentru independenţa Scoţiei. Potrivit informaţiilor furnizate de institutul sociologic, cei mai mulţi dintre unionişti sunt îngrijoraţi de problemele pe care un guvern scoţian independent le-ar avea în îndeplinirea angajamentelor economice de bază precum ar fi pensiile şi accesul la serviciul public de sănătate. Lupta se va da însă până în ultimul moment. Blair McDougall, conducătorul campaniei pentru respingerea independenţei, a atras atenţia că „fiecare vot contează”, în vreme ce Blair Jenkins, omologul său separatist, a avertizat că „referendumul poate bascula atât de o parte, cât şi de alta”.

Dacă fiecare dintre tabere încearcă să adune cât mai multe voturi, susţinătorii independenţei par să mizeze foarte mult pe tineri. Aceştia au fost invitaţi să discute cu rudele lor mai în vârstă în încercarea de a le convinge de necesitatea de a susţine independenţa Scoţiei. Conform Mediafax, persoanele de vârsta a treia sunt considerate ca grupul electoral cu cele mai multe rezerve faţă de destrămarea Marii Britanii.

Temându-se ca dezbaterea politică să nu dividă societatea, principalii lideri religioşi au pledat pentru unitate. „Cei care vor vota în favoarea referendumului, la fel ca şi cei care vor vota împotrivă trebuie să îşi amintească de faptul că suntem cu toţii scoţieni”, a precizat John Chalmers, înalt reprezentant al Bisericii Scoţiei.

Poziţia Casei Regale

Regina Marii Britanii, Elizabeth a II-a, a evitat până acum să intervină direct în problema referendumului, dar presa britanică scrie că monarhul este îngrijorat că ţara s-ar putea destrăma. „Legăturile de lungă durată dintre Elizabeth II şi această regiune a regatului său pe care o preferă în mod deosebit (Scoţia n.r.) vor fi rupte irevocabil în cazul unui vot în favoarea independenţei. Acest lucru i-ar frânge cu siguranţă inima”, se arată într-un articol publicat recent de „The Daily Telegraph”.

Jurnaliştii britanici au amintit că Regina britanică a vorbit, într-un discurs ţinut în 1977 în faţa Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint, despre marile realizări ale uniunii. Vorbind despre transferul de putere cerute de Scoţia şi Ţara Galilor, Elizabeth a II-a a subliniat beneficiile „pe care le-a adus uniunea pe plan intern şi internaţional tuturor locuitorilor din toate părţile Marii Britanii”. „Nu pot uita că am fost încoronată Regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a mai spus atunci monarhul britanic. Potrivit „The Times”, Regina a dezvăluit în această duminică îngrijorarea sa faţă de referendumul scoţian. „Sper că oamenii se vor gândi serios la viitor”, ar fi spus şeful statului britanic la sfârşitul unui serviciu religios ţinut duminică în apropierea castelului Balmoral din Scoţia.

Promisiunile Guvernului din Scoţia

Premierul scoţian Alex Salmond, partizan al independenţei, a încercat să îi liniştească pe unionişti. El a explicat că Guvernul pe care îl conduce a contactat deja „specialişti într-o serie de domenii” pentru a lua măsurile care se impun în cazul unei eventuale victorii a mişcării separatiste. Potrivit „The Guardian”, deşi liderul scoţian a promis că Regina Elizabeth a II-a ca ar urma să rămână şef al statului în cazul proclamării independenţei, înclinaţiile republicane ale taberei proindependenţă l-ar putea împiedica pe acesta să îşi respecte promisiunea.

sursa: Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php