Limba rusa incepe sa reapara treptat, ca materie, in scolile din Romania, cu sprijinul unor fundatii finantate direct de Moscova.
In perioada comunista, studierea limbii ruse era obligatorie, dar dupa Revolutia in 1989 a fost eliminata, fiind inlocuita de engleza, franceza si germana. Insa, in urma unui plan elaborat si sustinut de la Moscova, in ultimii ani se incearca reintroducerea limbii ruse in scoli si universitati, scrie Adevarul.
Astfel, dupa ce disparuse din toate liceele bucurestene, limba rusa a fost reintrodusa, incepand din anul scolar 2012-2013, la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Bucuresti, urmand ca de la toamna sa fie introdusa si intr-un alt liceu.
“Noi colaboram cu Centrul Cultural Rus din cadrulASE, organizam diverse activitati, si am avut si sustinerea ambasadei, am primit materiale didactice de ultima generatie (…) Am o colega profesoara care va introduce si ea, din aceasta toamna, un optional de limba rusa intr-un alt liceu din Bucuresti”, a declarat profesorul Emil Dumitru, care a studiat in Federatia Rusa intre 2003 si 2011, luandu-si doctoratul in cadrul Institutului de stat de limba rusa AS Puskin, iar din 2012 preda la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”.
Dupa venirea comunistilor la putere, limba rusa a fost studiata obligatoriu in toate scolile din Romania ca a doua limba materna. Din 1965 nu a mai fost obligatorie, dar a ramas cea mai studiata limba straina, iar dupa prabusirea comunismului a fost eliminata din toate tarile aflate sub influenta fostei URSS.
In 2007, Vladimir Putin a semnat decretul prin care a fost infiintata Fundatia Lumea Rusa (Russkiy Mir), finantata din fonduri guvernamentale si implicata in deschiderea a peste 80 de centre culturale in diverse tari de pe glob.
Doua astfel de centre au aparut si in Romania, in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) (2009) si Universitatii “Babes-Bolyai” (2011), in care se preda gratuit limba rusa pentru incepatori si sunt organizate diverse evenimente de promovare a culturii rusesti.
In 2012, vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru a spus despre Centrul Cultural Rus din cadrul ASE ca este “una dintre cele mai elaborate filiere de influenta rusa din Romania“.
Asa se face ca lotul olimpic al Romaniei a obtinut 21 de premii la Olimpiada Internationala de Limba Rusa organizata anul acesta la Moscova, clasandu-se pe locul 1 din 30 de tari. Romania a avut cea mai mare delegatie dintre cele 30 de tari participante la olimpiada care se organizeaza o data la patru ani.
Echipa Romaniei a fost condusa de profesoara Axinia Crasovschi, prodecan al Facultatii de Limbi Straine, si a obtinut cele mai multe premii – 21.
“Pentru copii a fost o experienta extraordinara sa ia contact direct cu civilizatia rusa. Nu am decat cuvinte de lauda pentru organizare, ne-au asigurat cazare la hotel de patru stele, mancare nu mai vorbesc, am avut autocare care ne asteptau tot timpul, chiar cu politie dupa noi, cu girofarul in fata, ne-au facut sa ne simtim persoane importante”, a declarat Axinia Crasovschi.
Mai mult, tinerilor li s-a oferit si dreptul de a merge sa studieze la orice universitate din Rusia, fara a sustine examen de admitere. De pe Ziare.com