17 aprilie 2013 – Alburnus Maior împreună cu Asociația Bucureşti organizează în această primăvară două mini-vacanţe cu ocazia Paştelui (18-21 aprilie) şi zilei de 1 Mai (1-4 mai) în cadrul acţiunii de promovare turistică “Vizitaţi Roşia Montană!”. Peste 100 de persoane sunt aşteptate să petreacă cele două sărbători în localitatea din Ţara Moţilor.
În curând, roşienii îşi deschid porţile pentru a-i primi cum se cuvine pe turiştii ce le trec pragul în cadrul Vacanţei de Paşte la Roşia Montană. Participanţii sunt găzduiţi la pensiuni agro-turistice deschise de localnicii care consideră că aceasta e alternativa sănătoasă la exploatarea cu cianuri dorită de compania minieră. Musafirii au parte de un program bogat, cu tururi ghidate zilnice, prin care vor cunoaşte la pas realităţile zonei. Pe parcursul sejurului, ei se vor delecta cu preparate tradiţionale şi vor asista la obiceiuri specifice sărbătorilor pascale.
Invitaţii vor vizita Muzeul Mineritului deschis în 1981 la baza Masivului Orlea şi binecunoscutele Galerii Romane ce au făcut faima aşezării în comunitatea ştiinţifică începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, inclusiv recent, când experţii de la Universităţile Oxford şi Leicester au concluzionat că minele romane de la Roşia Montană reprezintă cel mai extins şi mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume . Piatra Corbului, Sfinxul Roşiei Montane şi Piatra Despicată sunt câteva dintre punctele de interes din Turul Monumentelor Naturale, care – din păcate – sunt ameninţate cu dispariţia de planul firmei canadiene. Seara, povestirile la foc reprezintă cea mai bună ocazie ca doritorii să afle mai multe, chiar de la sursă, despre lupta roşienilor pentru a-şi păstra pământul, istoria şi identitatea.
În afara acestor atracţii ce poti fi vizitate pe toată perioada anului, programul Vacanţei de Paşte cuprinde obiceiuri locale ocazionate de această importantă sărbătoare. Turul Bisericilor include cele cinci lăcaşuri de cult din Roşia Montană, monumente seculare ce stau mărturie credinţei şi storniciei oamenilor pe aceste meleaguri. Bucurându-ne de faptul că Învierea Domnului este sărbătorită simultan de ortodocşi şi catolici în acest an, cei prezenţi vor putea asista la datina Străjilor, localnici în costume tradiționale ce stau de veghe la mormântul lui Isus Hristos în Biserica Romano-Catolică a Roşiei Montane [8]. Apoi, după Slujba de Înviere de la Biserica Ortodoxă, turiştii se vor alătura Puşcatului de Paşti, obicei din vechime prin care feciorii satului trag din zeci de tunuri aşezate pe dealurile din jurul localităţii până la răsăritul soarelui pentru a apăra comunitatea de spiritele rele ce îi dau târcoale.
Vizitați Roşia Montană este o inițiativă a Asociației Bucureşti şi Alburnus Maior ce promovează turismul în Roşia Montană ca soluţie sustenabilă pentru dezvoltarea zonei.
sursa: RosiaMontana.org