Convorbire între doi ambasadori ruşi, divulgată pe internet: „O să-i lăsăm o perioadă pe români şi bulgari, lasă-i să rămână în UE deocamdată”
O convorbire între doi ambasadori ruşi riscă să stârnească mai multe scandaluri diplomatice internaţionale, după ce oficialii ruşi jignesc mai multe ţări şi glumesc că Rusia va prelua ţările baltice, România, Bulgaria, Catalonia, Veneţia, Scoţia, Alaska, dar şi „Californialand”, „Miamiland” şi „Londonland”. Despre România şi Bulgaria, unul dintre ei susţine că un oficial UE l-a tras deoparte şi i-a spus „Ascultă, luaţi-le voi înapoi!”.
Convorbirea telefonică în care Igor Nilokaevici Chubarov şi Serghei Viktorovici Bakharev, ambasadorii ruşi în Eritrea, respectiv Zimbabwe şi Malawi, a fost publicată pe YouTube pe un cont nou creat, sub numele de „Michael Berkan”, fiind primul clip postat de acest utilizator. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată, dar nici infirmată până acum de diplomaţii ruşi. La începutul convorbirii, Chubarov îl felicită pe Bakharev pentru faptul că Zimbabwe a votat împotriva rezoluţiei prin care ONU a decis că nu recunoaşte referendumul prin care Crimeea a fost anexată de Rusia. Chubarov continuă prin a-şi exprima surprinderea că Eritrea s-a abţinut de la vot. După alte câteva politeţuri, Chubarov începe să glumească despre cum încearcă să-i convingă pe ceilalţi şefi de misiuni diplomatice din ţări UE că referendumul din Crimeea este doar începutul, iar tendinţele imperialiste ale Rusie vor continua.
Igor Nilokaevici Chubarov: Acum am o sarcină simplă, pentru moment spun doar un lucru-cheie şefilor de misiuni. Le repet: „Fraţilor, am luat Crimeea, dar nu este afurisitul de sfârşit. (râde) În viitor vă vom lua afurisita de Catalonia, Veneţia, precum şi Scoţia (pronunţat greşit astfel încât numele ţării să însemne „tărâmul vitelor” – n.r.) şi Alaska. Şi nu vom fi mulţumiţi nici cu asta (râde)”.
Serghei Viktorovici Bakharev: În primă instanţă, vom fi.
Igor Nilokaevici Chubarov: De acord, doar în primă instanţă, apoi ne vom mai gândi. Toate acele afurisite de limitrofe, de exemplu Letonia, Estonia şi alţi europeni, dar şi românii şi bulgarii, le vom tăbăci fundurile în direcţia corectă – acolo unde trebuie să fie.
Serghei Viktorovici Bakharev: O, nu, e mai bine să nu ne atingem de ei, n-o să-i lovim. Ar fi mai bine pentru noi să deranjăm „Californialand”, „Miamiland”, astfel de locuri părasite (râde).
Igor Nilokaevici Chubarov: Ai dreptate, practic, 95% din afurisiţii noştri de cetăţeni sunt în „Miamiland”! (râde)
Serghei Viktorovici Bakharev: Exact.
Igor Nilokaevici Chubarov: Avem drepturi depline să organizăm un referendum.
Serghei Viktorovici Bakharev: La fel şi-n „Londonland”!
Igor Nilokaevici Chubarov: Da, cu siguranţă, ai dreptate. O să-i lăsăm o perioadă pe români şi bulgari, lasă-i să rămână în UE deocamdată (râde).
Serghei Viktorovici Bakharev: Alături de statele baltice. Într-un ton uşor mai serios, notează jurnaliştii străini, Chubarov îi spune tovarăşului săi că un înalt oficial european i-a spus că Rusia ar trebui să ia înapoi România şi Bulgaria.
Igor Nilokaevici Chubarov: Apropo, am vorbit de curând cu şeful de departament/delegaţie UE despre tot soiul de lucruri, eram pierduţi în mulţime şi mi-a zis: „Ascultă, luaţi înapoi acele România şi Bulgaria”. „Absolut, nu”, i-am răspuns. „Fraţilor, n-o să se aleagă nimic din asta”.
Serghei Viktorovici Bakharev: Distrează-te în continuare cu toate astea. (râde) ***
Pe 16 martie, autorităţile regionale din Crimeea au organizat un referendum prin care populaţia a fost întrebată dacă doreşte alipirea peninsulei la Rusia şi dacă vrea întoarcerea la Constituţia din 1992, care prevedea mai multă autonomie faţă de Ucraina pentru Republica Autonomă din Crimeea. Aceasta după ce, în urmă cu o lună, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici fusese demis de Parlamentul de la Kiev, la fel şi Guvernul controlat de el, după mai bine de trei luni de proteste faţă de regimul pro-rus condus de Ianukovici şi apropiaţii săi. Autorităţile locale din Crimeea au catalogat schimbarea de putere drept lovitură „fascistă” de stat, poziţie adoptată şi de Rusia. Locuitorii din Crimeea au votat în procent covârşitor – peste 96% – pentru alipirea la Rusia. La recensământul din 2001, cel mai recent, peste 58% din locuitorii peninsulei s-au declarat ruşi, 24,3% – ucraineni şi 12% -tătari.
sursa: Adevarul
ce bine ca nu ne vor nici UE nici sovieticii, e perfect sa ne dati un ragaz sa trezim constiinta nationala si sa ne pregatim mai bine