Semnificaţia zilei. 103 ani de la naşterea lui Ronald Reagan.

0 473

reagan „Fără Dumnezeu, democraţia nu va dura şi nu poate să dureze.” (Ronald Reagan)

Sub presiunea ştirilor din cotidianul de prastă factură al politicii autohtone, ne scapă zilnic semnificaţia unor date de referinţă pentru istoria noastră şi a lumii întregi. Puţini şi-au mai amintit astăzi că, la 6 februarie 1911 se năştea la Tampico (Ilinois) Ronald Wilson Reagan. Unul din oamenii ce aveau să marcheze definitoriu istoria omenirii spre sfârşitul însângeratului secol XX.

 

Omul care a reuşit să îngenuncheze comunismul internaţional a învăţat de tânăr că munca şi perseverenţa sunt singurele reţete ale succesului. Studiile în ştiinţe sociale şi le-a finanţat prin valorificarea talentului în fotbal, iar din 1937 s-a dedicat carierei de actor de cinema la Hollywood, chiar dacă nu a excelat în domeniu.

Militantismul său anticomunist s-a manifestat imediat după război, încă de când activa în sindicatul actorilor din Holywood. În politică se manifestă activ începând din 1954, ţinând o serie de conferințe în diversele fabrici ale concernului General Motors. Este perioada în care își va crea importante relații în lumea financiară și industrială.

 

reagan simicin002 - CopyÎn 1966, Ronald Reagan este ales guvernator al statului California, fiind reales în 1970. Peste doar 10 ani, în 1980, va  deveni preşedintele SUA, învingându-l în alegeri pe democratul Jimmy Carter. Supravieţuieşte atentatului din 30 martie 1981, fiind rănit şi rămânând cu hemotorax stâng, ceea ce-i va şubrezi sănătatea. În politica externă, s-a remarct prin decizii ferme, lipsite de compromisuri. Invazia Grenadei în 1983, bombardarea instalaţiilor militare libiene în 1986 şi susținerea gherilelor împotriva guvernului pro-castrist din Nicaragua ori a mujahidinilor afgani în lupta lor contra ocupației sovietice, sunt caracteristice acestui gen de politică.

 

Orientarea sa anticomunistă va fi manifestată plenar, el abprdând un discurs fără menajamente împotriva URSS şi regimurilor comuniste patronate de aceasta, pe care le-a denumit public „Imperiul Răului”. Înăsprirea Războiului Rece în timpul celui de-al doilea mandat, va determina promovarea de către Ronald Reagan a Inițiativei de apărare strategică, cunoscută ca „Războiul stelelor”, datorită dezvoltării apărării spațiale împotriva rachetelor intercontinentale sovietice, concomitent cu o serie de întrevederi cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

 

Efectele politicii sale intransigente faţă de totalitarismul comunist se vor materializa prin concesiile treptate ale unei Uniuni Sovietice îngenunchiate economic şi dominate de neta superioritate a tehnicii militare americane. De la acordul istoric de eliminare a rachetelor cu rază medie de acțiune din Europa şi până la implozia imeriului sovietic, prin căderea regimurilor comuniste din Europa de Est şi desfiinţarea URSS, toate pot fi considerate rezultatul voinţei politice a unui om care a iubit enorm libertatea şi a fost întreaga viaţă animat de o profundă credinţă în Dumnezeu.

 

calciu la raeganConservator convins, Ronald Reagan va promova morala creştină în viaţa publică şi va milita activ pentru combaterea avortului, pe care îl considera o încălcare a dreptului la viaţă al copilului nenăscut. A fost un autentic anticomunist, el manifestând o consideraţie deosebită faţă de luptătorii împotriva regimurilor comuniste din ţările Europei răsăritene, pentru ameliorarea situaţiei cărora a militat neobosit. În imaginile alăturate, manifestări ale consideraţiei lui Ronald Reagan faţă de preotul Gheorghe Calciu şi faţă de comandantul legionar Ion Simicin, om de încredere al lui Horia Sima, refugiat politic în SUA.

Moare la 15 ani după terminarea mandatului, la 5 iunie 2004, la Los Angeles, în vârstă de 93 de ani, în urma unei lungi suferinţe.

Florin Dobrescu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php