Începe explorarea gazelor de şist în Constanţa. Unii localnici reclamă că firma de prospecţiune a intrat abuziv pe terenurile lor
Prospectarea presupune utilaje care lovesc solul cu o presă metalică, generând unde seismice ale căror „ecouri“ sunt înregistrate de aparate montate în apropiere. Reflexiile undelor conturează o hartă a subsolului. Foto Marius Dumbrăveanu
- Compania de servicii geologice Prospecţiuni SA (PRSN), controlată de Ovidiu Tender, a început lucrările de achiziţie de date seismice în judeţul Constanţa, aceasta fiind prima etapă în explorarea pentru gaze de şist. Clientul este grupul american Chevron, care deţine licenţa pentru trei perimetre de hidrocarburi în zonă.
„Facem măsurători la suprafaţa pământului în mod similar cu lucrările pe care le face un medic de ecografie“, a arătat Mihai Mitroi, vicepreşedinte Prospecţiuni, în cadrul unei vizite de presă în comuna Chirnogeni. În jur de 150 de persoane lucrează la proiectul din comună, care vizează achiziţia de date 2D pe o distanţă de circa 60 de kilometri.
Mitroi a explicat că procedeul folosit pentru explorare în această primă etapă este neinvaziv şi presupune doar cartografierea subsolului printr-un procedeu asemănător cu sonarul de pe nave. Utilaje uriaşe numite vibratoare lovesc pământul cu o presă cu suprafaţa de circa 1,5 metri pătraţi, generând astfel unde seismice cu o arie de penetraţie de până la 6.000 de metri. Reflexiile acestor unde sunt înregistrate de un aparat numit geofon, iar datele colectate de sutele de astfel de aparate instalate pe teren sunt stocate pe un hard disk care este livrat clientului.
„Luăm datele şi le ducem într-un centru de calcul, după care un geolog le interpretează. Clientul este obligat să depună o copie şi la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale“, a arătat reprezentantul Prospecţiuni. Următoarea fază a etapei de explorare va presupune forarea unor sonde, însă de acest lucru se va ocupa Chevron.
Măsurătorile se desfăşoară în afara comunei, iar Prospecţiuni a încheiat acorduri cu proprietarii terenurilor pentru a-şi monta echipamentele pe parcelele acestora. Unii localnici din comuna Chirnogeni susţin însă că angajaţii firmei de prospectare ar fi intrat intrat ilegal pe terenurile lor.
„În septembrie a venit cineva la mine de la Prospecţiuni cu o hârtie pe care scria «Înţelegere», necompletată, ca să o semnez, că vor să intre pe teren. Le-am spus că nu intră nimeni până nu vin cu un contract în care se precizează pe ce suprafaţă se intră, care sunt despăguburile, data la care se intră şi când se iese de pe teren. Nu a mai venit nimeni, iar pe 13 octombrie am trimis pe cineva să are şi mi-a spus că acolo sunt ţăruşi. Am venit la primărie, viceprimarul mi-a spus că nu ştie nimic, apoi am mers la poliţie şi am depus o plângere penală pentru a cere soluţionarea cazului pentru că s-a intrat fără acordul meu“, a spus Maria Vlad, o proprietară de teren din zonă, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii Prospecţiuni au arătat că din cauza lipsei hărţilor precise şi a bazelor de date privind terenurile, identificarea proprietarilor este dificilă, astfel că uneori apar erori, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către Chevron.
Mitroi a mai spus că Prospecţiuni are în acest moment opt echipe active în întreaga lume, circa 30% din activitatea companiei desfăşurându-se în afara României. Firma lui Ovidiu Tender a câştigat luna trecută un contract în valoare de circa 700.000 de euro în Bulgaria, pentru a furniza servicii firmei Overgas, controlată de grupul rus Gazprom.
Prospecţiuni SA a raportat o pierdere de 10,5 milioane de lei (2,4 mil. euro) în primul semestru din acest an, la o cifră de afaceri de 133 milioane de lei (30 mil. euro). Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 70,5 mil. euro şţi un profit de 3,9 mil. euro.
de pe zf.ro
Foarte bine! Dupa urmatorul cutremur de 8 grade pe scara Richter romanilor or sa le iasa din cap americanii si dreapta.