Cronica unei revoluții furate (Ep. 2) Revoluția trebuia să înceapă la Iași? „Sportivii” români alungă „turiștii” sovietici, care pornesc spre vest

3 5.533

Tot pentru a înțelege mai bine unele evenimente din Decembrie 1989, trebuie cunoscut contextul prezenței pe teritoriul României a unor forțe externe, în acele zile.

După 1990, au existat demersuri de investigare la nivel de stat a evenimentelor din Decembrie 1989. Din acestea au rezultat în special trei documente fundamentale. Este vorba de raportul Comisiei senatoriale înființate în acest scop în anii 1990, raportul SRI asupra evenimentelor din 1989 și Rechizitoriul procuraturii din anul 2019. Toate, dar mai ales primele două, probează prezenţa unui număr semnificativ de membri ai trupelor speciale de diversiune şi ai cadrelor de spionaj sovietice, dar şi angrenarea unor „dizidenţi” având relații documentate cu reprezentanți ai KGB şi GRU, în evenimentele care au însoțit mișcările revoluționare ce au culminat cu răsturnarea dictatorului Nicolae Ceaușescu și preluarea puterii politice de exponenți ai intereselor Moscovei în România. Interesant este că, în ciuda nenumăratelor dovezi acumulate în ultimii 30 de ani, personaje cheie din timpul evenimentelor, precum Ion Iliescu, continuă să respingă vehement orice posibilitate a implicării unor forțe externe în evenimentele din Decembrie 1989.

Totuși, există suspiciunea rezonabilă că raportul SRI este mult tributar punctului de vedere al unor foste cadre ale Securității, reciclate în noul serviciu secret din 1990. Acestea au avut întotdeauna tendința de a exagera gradul de implicare a miilor de agenți sovietici legendați ca turiști pe teritoriul României, poate și ca un reflex al dorinței de legitimare a activității Securității, atît de rău șifonată de vechea sa rivală, Armata, în acele zile tulburi.

Oricât de incitantă ar părea însă teoria implicării rușilor în acțiunile diversioniste din decembrie 1989, trebuie să fim obiectivi și să constatăm că, raportat la numărul colosal de agenți sovietici intrați în România, ponderea celor implicați efectiv în acțiuni diversioniste a fost totuși minoră. Este de notorietate faptul că, în zilele premergătoare debutului evenimentelor din România, la frontierele acesteia cu URSS și Ungaria a existat o concentrare de trupe sovietice și maghiare, precum și o intensificare a operațiunilor acestora, nemaiîntâlnită din 1968 și până atunci. Este vorba de manevre specifice pregătirii unei invazii, atât în ceea ce privește trupele și motorizatele, cât și activitățile specifice unităților de cercetare-diversiune din serviciului secret militar sovietic, GRU. Prezența într-un număr atât de mare a sovieticilor pe teritoriul României trebuie înțeleasă nu atât în perspectiva implicării lor în declanșarea unor evenimente revoluționare (deși au existat și astfel de implicări, în mică măsură), cât mai ales ca o măsură de ocupare a pozițiilor strategice de către cercetași în teritoriul care urmează a fi supus desantului militar. Cel mai probabil, ei ar fi trebuit să asigure de pe teritoriul românesc toate cele necesare desfășurării unor operațiuni de desant aerian și terestru, în cazul unei intervenții militare sovieto-maghiare asupra României. Încăpățânarea lui Ceaușescu de a opune rezistență, inclusiv militară, ceea ce era clar că duce la un curs greu de controlat al evenimentelor, sovieticii să fi pregătit un plan de rezervă, de intervenție armată într-o Românie căzută pradă haosului sau împinsă în haos, pentru a impune la conducere persoanele agreate de Moscova, evitând astfel cursul evenimentelor din celelalte țări est-europene și pierderea și acestei ultime țări de sub influența sa.

Dar cu siguranță misiunea lor era și aceea de a „ajuta” pe români să se răzvrătească. Exista o percepție conform căreia, ca urmare a opresiunii exercitate de regimul lui Ceaușescu, dar și potrivit firii lor, românii persistau în letargie, întârziind declanșarea unor mișcări precum cele deja consumate în restul țărilor comuniste, fiind necesară stimularea, prin agenți agitatori, a reacției poporului român. Ei bine, turnura luată de protestele de la Timișoara, urmate începând din 21 decembrie de alte și alte orașe ale țării, inclusiv Bucureștiul, se pare că a suprins Moscova și pe vizitatorii trimiși sub acoperire în România, aceștia nemaiavând de ce să intervină. În plus, se pare că accederea la putere a lui Ion Iliescu și altor personaje agreate de Moscova a determinat renunțarea la

Raportul SRI menționat susține că „datele şi informaţiile existente converg spre concluzia că dispozitivul informativ şi de diversiune sovietic a fost conectat la toate fazele evenimentelor.” Începând din 09 decembrie 1989, numărul turiştilor sovietici în maşini particulare a crescut până la 80-100 pe zi. Tranzitarea țării de către turiști sovietici dinspre frontierele cu URSS către cele cu Iugoslavia erau obișnuite în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă. Totuși, în decembrie 1989, organele Securității și Miliției aveau să constate o creștere spectaculoasă și inexplicabilă a intrărilor cetățenilor sovietici, mai exact de la 30.879, cât se înregistraseră în anul precedent, la 67.530.

Ca exemplu, organele Securității din județul Caraş-Severin raportau că, începând cu a doua jumătate a lunii noiembrie 1989, se înregistrase o prezență mai numeroasă decât în același interval din alți ani, provenind mai ales din Ungaria și URSS (sovietici care intrau de pe teritoriul Iugoslaviei), fluxul maxim atingându-se în perioada 15-20 decembrie 1989. Autoturismele circulau în coloană și erau ocupate de câte 2-3 bărbaţi de vârstă medie (25-40 ani), care nu se cazau la hoteluri, ci dormeau în mașini, iar la contactul cu Miliția rutieră prezentau direcția de deplasare în mod confuz, neconvingător.

În județul Covasna era raportată, de asemenea, „prezenţa unui număr sporit de cetăţeni străini veniţi în calitate de turişti, vizitatori la rude, îndeosebi din Ungaria, dar şi intensificarea fluxului de turişti în tranzit mai cu seamă din U.R.S.S.”. (Dosar S.R.I. nota 4144 Sec. Cc/asna, fila 96).

Teritoriul județului Brăila, începând cu a doua decadă a lunii decembrie 1989, a devenit ținta unui interes turistic extern, de proveniență sovietică, nemaiîtâlnit vreodată. Regiunea a fost tranzitată de un număr inexplicabil de autoturisme mărcile Dacia şi Lada deplasându-se dinspre nord. Grănicerii au declarat că vehiculele erau ocupate de câte 2-3 persoane, bărbați tineri și atletici. Unii dintre ei s-au cazat în hoteluri, utilizând legitimații românești false, alții în cimitire sau la diferite adrese. A existat și un caz ieșit din comun: începând cu 17 decembrie, trei oaspeți au recurs la luarea ca ostatică a unei familii timp de 3 zile. Conform proprietarilor locuinței, unul dintre ei dispărea, iar când revenea transmitea informații prin intermediul unui aparat. Pe 19 decembrie au somat șoferul unei Dacii să îi ducă la București. (Ancheta de presă a ziarului Armata României, în perioada 1.09.1991-15.01.1992 – Informare în urma documentării de presă a M.Ap.N. nr. 590 (anexa 505) din 10.02.1992)

De remarcat că, în afara creşterii interesului turistic nemaiîntâlnit în județul Brăila, organele M.Ap.N au raportat că, începând din 18 decembrie 1989, pe şoseaua Reni-Giurgiuleşti a fost semnalată o coloană de peste 70 de camioane militare. (Informare Sintetică M.Ap.N./M 590 din 10.02.1992). De alfel, în toată perioada respectivă, la frontierele României cu URSS și Ungaria au fost observate concentrări de efective militare și o intensificare a activității acestora, fapt care în general se petrece înaintea unei invazii. (M.Ap.N./M.St.M./Dir.Inf. Buletin inform. 4454 din 19.12.1989 şi Sint.Inf.4362/1989).

Organelele serviciului Circulație au sesizat șefului Inspectoratului Judeţean al M.I., în vederea transmiterii către Securitate, prezenţa pe teritoriul judeţului, în special în municipiul Braşov, a numeroşi turişti sovietici, deplasându-se cu autoturisme ocupate de echipe de 2-3 bărbaţi, evitând cazarea şi vizând zone strategice.

Fenomenul creșterii intrărilor turiștilor străini în țară a fost semnalat și dinspre frontiera de vest, dinspre Iugoslavia și Ungaria. Autoturismele circulau în coloane de 20-30, numărul pasagerilor ridicându-se la sute și chiar mii, tranzitând județele de frontieră sau rămânând în ele, evitând să se cazeze și preferând să doarmă în mașini.

De asemenea, s-a înregistrat un aflux de intrări dinspre Ungaria a unor cetățeni români fugiți din România și reveniți în acele zile, ori predați românilor chiar de autoritățile maghiare. Anchetați de Securitate, unii dintre ei au recunoscut că fuseseră instruiți în taberele de intruire din Ungaria în scopul desfășurării pe teritoriul României a unor acțiuni diversioniste. (Declaraţia maiorului Dragoman Romul, şeful Serviciului 3/ sec. jud. Timiş, la procesul lotului Timişoara).

Fenomenul a determinat organizarea, la Cluj, în ziua de 18 decembrie 1989, o şedinţă a organelor de conducere comuniste, la care a participat și Nicolae Constantin, membru al Comitetului Politic Executiv al P.C.R., care a fost informat cu privire la prezenţa masivă în judeţ şi mai ales în Cluj-Napoca, a unor grupuri de turişti maghiari şi sovietici, în număr incomparabil mai mare în raport cu aceeași perioadă din anii anteriori. (Dosar nr. 61/P/199I, vol. 2, fila 112, 115).

Securitatea constata cu nedumerire intensificarea contactelor între organele de spionaj sovietice şi cele ungureşti, dar şi cu cele aparţinând unor state occidentale, inclusiv SUA. Deconspirarea unor agenți ai forțelor de diversiune sovietice s-a făcut cu ocazia unor accidente rutiere în care au fost implicaţi așa numiții turişti. Cel mai relevant a fost cazul accidentării autoturismului turistului sovietic Lout Alexander, însoțit de un alt bărbat. La service, au fost descoperite 12 uniforme militare de camuflaj româneşti tip M.Ap.N. şi un veston sovietic cu gradul de maior. Cei doi au declarat că sunt ofiţeri în rezervă şi că au luptat în Afganistan.

În comuna Butoieşti, județul Mehedinți, un autoturism sovietic a fost acroşat de un TIR, accident soldat cu moartea unui turist și rănirea celuilalt. În autoturismul sovietic s-au găsit 240 capse pirotehnice de fabricaţie sovietică.

Organele Securității au observat că în acea perioadă şi-au intensificat activitatea unele persoane cunoscute ca agenţi sovietici şi că activitatea lor era coordonată cu aceea a turiştilor.

Interesant este faptul că în perioada 17-20 decembrie 1989, blocul din Piaţa Aviatorilor în care locuiau diplomaţi sovietici a fost evacuat, începând cu femeile şi copiii. În ziua de 21 decembrie 1989, s-a raportat că, la Consulatului sovietic din Constanţa, personalul a distrus prin ardere, în curtea clădirii, o mare cantitate de documente.

Despre existența pe teritoriul României a agenților sovietici vorbește în termeni diplomatici însuși ambasadorul sovietic la București, Evgheni Primakov, în convorbirea oficială avută cu Ion Iliescu și Petre Roman, noii lideri ai României, la 27 decembrie 1989. Cu acel prilej, ambasadorul URSS cere ajutor urgent, solicitând asigurarea securității și repatriere în Uniunea Sovietică pentru “o serie de specialişti sovietici” de pe teritoriul românesc, aflați “la periferie” (limbaj criptat, diplomatic), unii din ei reținuți de organele românești sau răniți, care nu aveau documente asupra lor.

O altă confirmare oficială a prezenței acestor agenți pe teritoriul României avea să o facă mult mai târziu fostul prim-ministru Petre Roman. Acesta a recunoscut în mass-media faptul că în septembrie 1990, șeful de atunci al Serviciului de Informații Externe al României, Mihai Caraman, i-a prezentat o listă cuprinzând peste 30.000 de agenți ai serviciilor secrete sovietice, care staționau din 1989 pe teritoriul României, cazați în hoteluri, la gazde private sau în stabilimente ale corpului diplomatic sovietic. Roman a cerut lui Caraman să rezolve cu omologii sovietici retragerea acestor agenți care e posibil să fi fost implicați și în unele din evenimentele de stradă din România anului 1990, inclusiv cele de la Tîrgul Mureș sau cele din 13-15 iunie 1990.

Pe lângă implicarea serviciilor secrete sovietice și maghiare, a existat și o implicare a unor forte speciale franceze în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, acest lucru fiind recunoscut oficial de autoritățile franceze ulterior. Ancheta Comisiei Senatului României pe tema evenimentelor din 1989 a acreditat faptul, confirmat și de Virgil Măgureanu, că întâlnirea strict secretă a preşedintelui Gorbaciov şi Mitterand la Kiev, în 6 decembrie 1989, s-a concretizat prin prezenţa forţelor speciale franceze la frontiera de vest a României, pentru a interveni în caz de necesitate, ceea ce s-a și întâmplat.

Revoluția trebuia să înceapă la Iași?

Cu 2 zile înaintea debutului evenimentelor de la Timișoara, pe 14 decembrie 1989, mii de manifeste și zeci de apeluri telefonice anonime anunțau pe ieșeni de desfășurarea unui protest anticeaușist în Piața Unirii.

La ora respectivă, numeroși locuitori ai Iașului veniți în acel loc au constatat desfășurarea unui impresionant aparat al forțelor de represiune, ceea ce i-a făcut să părăsească urgent zona. Ulterior s-a constatat că unele greșeli făcute în acțiune (anunțarea a două date – 14 și 16, nesincronizarea unor lideri etc.) duseseră la ratarea acestui moment revoluționar, înăbușit astfel în fașă de Securitate, care a trecut imediat la arestarea și anchetarea celor implicați.

În acest caz, teoria unei revolte spontane este exclusă din start, deoarece a existat un grup organizat, format din intelectuali, care au conspirat pe tot parcursul toamnei anului 1989. Grupul se constituise în jurul inginerului Ștefan Prutianu, secondat de Cassian Maria Spiridon, aceștia având ideea unei mișcări stradale de protest împotriva lui Ceaușescu (nu și împotriva comunismului!), având ca bază doctrinară principiile Perestroikăi gorbacioviste. Organizația se numea Frontul Popular Român. Participanții recunosc astăzi că se inspiraseră din existența deja la Chișinău a Frontului Popular din Moldova.

În octombrie 1989, tot cu ajutorul manifestelor, fusese testată o primă chemare la o adunare populară la care cei prezenți însă nu s-au manifestat deloc. Securitatea cunoștea deja organizația, dar nu a operat arestări pentru a urmări căpeteniile, încercând să afle dacă au legături cu sovieticii. Manifestele au fost plasate în zonele muncitorești și la Universitate, dar prea puțini au răspuns mobilizării, raportat la populația Iașului.

Ajunși în Piața Unirii pe 14 decembrie, potențialii protestatari au fost uimiți de amploarea aparatului de represiune desfășurat, de la Miliție și Securitate, și până la Armată. Liderul Prutianu a ezitat să mai dea semnalul așteptat de un grup turbulent ce urma să provoace forțele de ordine, pentru a obține o reacție. Manifestația a eșuat, dar a doua zi peste 60 de persoane au fost arestate, fiind anchetate până pe data de 22 decembrie 1989, când au fost eliberate.

Pregătite din timp, forțele de represiune au realizat o mobilizare uriașă la Iași, însuși secretarul CC Constantin Olteanu fiind prezent în Piață. Semnificativ este însă că în hotelurile din Piața Unirii, dar și la Hotelul Sport și la Motelul Bucium au fost cazate grupuri mari de pretinși sportivi, participanți la o pretinsă competiție de Judo, mutată de la Oradea la Iași. Toți erau atletici și purtau cu ei genți suspecte. Se pare că era vorba de o acoperire pentru masarea unor forțe speciale de represiune. Și mai interesant însă este faptul că, la Hotelul Unirea, se cazaseră, anterior lui 14 decembrie, circa 100 de turiști sovietici, exclusiv bărbați, toți tineri și atletici. În momentul în care cei aproximativ 100 de “sportivi” români s-au cazat și ei în același hotel, sovieticii și-au făcut bagajele și au plecat cu toții, urcându-se în autoturisme și pornind spre vest.

(va urma)

Citește și: Cronica unei Revoluții furate (Episodul 1): România în preziua izbucnirii Revoluției

3 Comments
  1. IO...gerules says

    Te fofilezi maestre.Si te pui bine cu gasca care a format guverul ala provizoriu de definitiv ce-a fost.Il pomenesti doar pe petre roman c-a primit o lista cu spionii sovietici…blabla…blabla…Ii imbalmajesti frumos pe naivi… naivule,crezi ca vei scapa de corvoada constiintei tale?Gasca aia din 22 dec.’89 astazi formeaza guvernul din umbra al colonistilor evrei care aproape a ingenunchiat Roman,la care ingenunchiere participi si matale. dupa cum se vede din tot ce scrii si cum scrii.

    1. Pui de Dac says

      Aberatii. Asta e una din putinele site-uri antisistem și matale ataci degeaba. Nu pot fi toți de acord cu toate aberatiile pe care le colportezi pe-aici. Ai libertatea să delirezi în voie, măcar zi mersi nu latra și schelalai ca o potaie…

  2. Moraru+Ionut says

    Trebuie trecut imediat la arestarea celor 9 indivizi care au dat lovitura de stat, membri CÂCÂRÎ!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php