ANTIROMÂNISM: Institutul Elie Wiesel a obținut în instanță schimbarea numelui străzii ”Mircea Vulcănescu” – Apel către toți cetățenii, ONG-urile și instituțiile care apără memoria victimelor comunismului să petiționeze Primăria Capitalei pentru a depune recurs

0 219

Institutul „Elie Wiesel” a obținut în instanță, într-un proces intentat Primăriei Capitalei, schimbarea denumirii străzii „Mircea Vulcănescu”, a anunțat Asociația „Memoria Închisorilor”, într-un comunicat trimis R3Media.ro

Potrivit sursei citate, directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian (foto mai jos), a făcut această afirmație triumfătoare în cadrul unei emisiuni radio.

Mai mult decât atât, Institutul lui Alexandru Florian ar fi dorit și demolarea bustului filosofului-martir Mircea Vulcănescu din piața Sfântul Ștefan, dar instanța a respins cererea, pe un motiv de procedură.

Decizia instanței, însă, nu este definitivă. Primăria Municipiului București (PMB) are termen 15 zile, adică până pe 19 noiembrie, să depună recurs.

Potrivit Hotărârii instanței din  30.10.2024, desfășurată la Complet: C46 Fond-CA, Tip solușiei este: Admite in parte cererea.

Solutia pe scurt: „Ia act de renunțarea reclamantului la formularea cererii în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Sector 2. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Consiliul General al Municipiului București în ceea ce privește pretențiile având ca obiect obligarea acestuia să îndepărteze de pe spațiul public bustul lui Mircea Vulcănescu din parcul Sf. Ștefan și, în consecință, respinge aceste pretenții ca fiind formulate împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Respinge ca nefondate excepțiile prescripției, tardivității, inadmisibilității, invocate de pârâtul Primarul General al Municipiului București. Respinge ca nefondate pretențiile având ca obiect anularea dispoziției Primarului General al Municipiului București nr. 380/01/09/1993, formulate în contradictoriu cu acest pârât. Respinge ca neîntemeiate excepțiile inadmisibilității și prematurității, invocate de pârâtul Consiliul General al Municipiului București.

Admite în parte capătul doi de cerere și obligă pârâtul Consiliul General al Municipiului București să emită o hotărâre privind schimbarea denumirii străzii „Mircea Vulcănescu” din Municipiul București cu o altă denumire care să corespundă normelor legale.

Respinge, în rest, ca neîntemeiate pretențiile formulate împotriva pârâtului Consiliul General al Municipiului București. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea privind exercitarea căii de atac urmând a fi depusă la Tribunalul București-Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal. Pronunțată, astăzi, 30.10.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei.
Document: Hotarâre  7604/2024  30.10.2024” Alte date:

Nr. unic (nr. format vechi) :37402/3/2023
Data inregistrarii12.12.2023
Data ultimei modificari:04.11.2024
Sectie:Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal
Materie:Contencios administrativ și fiscal
Obiect:anulare act administrativ DISPOZITIA 380/01.09.1993
Stadiu procesual:Fond

După cum amintește sursa citată, Institutul „Elie Wiesel”, care vânează de ani de zile memoria lui Mircea Vulcănescu, a demarat această acțiune deși decizia de condamnare drept „criminal de război” a marelui filosof și economist a fost anulată în instanță, de Curtea Supremă de Justiție, prin decizia Decizia nr 2/17.01.2000.

Memoria lui Vulcănescu a fost apărată, ani de zile, de către sute de personalități culturale și foști deținuți politici. Asociația „Memoria închisorilor” face apel către toți cetățenii, organizațiile non-guvernamentale și instituțiile care apără memoria victimelor comunismului să trimită un mesaj PMB pentru a-i determina să depună apel.

Asociația oferă un model de memoriu sau mesaj care poate fi trimis PMB, pe adresarelatiipublice@pmb.ro sau la Registratura instituției, de la adresa. B-dul. Regina Elisabeta, Nr. 42, Sector 5, Municipiul Bucuresti, se arată în comunicat.

„Domnule Primar al Municipiului București,

în calitate de cetățean al României /și, după caz,  de locuitor al Municipiului București/ SAU ÎN CALITATE DE INSTITUȚIE PUBLICĂ ORI ONG vă solicit ca instituția Consiliul General al Municipiului București  să formuleze recurs împotriva Sentinței nr. 7604/30.10.2024 a Tribunalului București, recurs în care se impune să fie invocate următoarele aspecte dovedite cu acte publice, existente în spațiul public:

1. faptul notoriu că prin Decizia nr 2/17.01.2000 pronunțată de Curtea Supremă de Justiție în dosarul 52/1999, Curtea Supremă a României a anulat, în privința superiorului lui Mircea Vulcănescu exact Decizia prin care fusese condamnat si Vulcănescu, în calitatea sa de subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe.

2. faptul notoriu că regimul comunist a menționat expres în Foaia matricolă penală a lui Mircea Vulcănescu, că acesta nu a făcut politică, nefiind legionar.

3. considerentul Curții de Apel București care,  prin Decizia 967/A/2019, reține în mod expres că „din înscrisurile existente în dosarele penale, transmise la dosarul prezentei cauze, rezultă o serie de aspecte care pot determina o concluzie în sensul încălcării principiilor de drept la acel moment, față de lipsa de echitate a procedurilor și lipsirea inculpaților de garanții rezonabile privind dreptul la apărare, lipsa de imparțialitate a instanțelor, tribunale ale poporului sau instanțe obișnuite, lipsa a două grade de jurisdicție, pronunțarea condamnărilor prin hotărâri rămase definitive  după adoptarea Constituției Republicii Populare Române din anul 1948 și faptul că după intrarea acesteia în vigoare nu mai exista o instanță judecătorească cu competență de a judeca constituționalitatea legilor, utilizarea acestor procese și acuzații nu numai pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de crime de război sau împotriva umanității, ci și în scopul eliminării celor care ar fi putut opune rezistență noii orânduiri sociale și consolidării sistemului totalitar” și că achitării inculpatului Mircea Vulcănescu îi este incidentă calea procedurii recursului în anulare utilizată de urmașii superiorului său pentru exact aceeași hotărâre de condamnare: ,,În acest sens, Curtea are în vedere Decizia 2/17.01.2000 pronunțată de Curtea Supremă de Justiție a României , în dosarul 52/1999, prin care a fost admis recursul în anulare declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție a României și au fost casate Deciziunea criminală nr. 27/06.02.1948 a Curții de Apel București Secția a IX a  pronunțată în dosar 1921/1947, precum  și Deciziunea nr. 1510/07.08.1948 a Curții Supreme de Justiție – Secția penală numai cu privire la inculpatul Netta Gheron – aflat în aceeași situație cu autorul reclamantei, Mircea Vulcănescu”(pag. 16-17 din Decizia 967/A/2019)

Așadar vă solicit să apărați memoria unei personalități marcante a culturii române, economist, sociolog, filosof, care niciodată nu a fost legionar și a cărei memorie nu poate fi pătată prin invocarea unei hotărâri pronunțate de regimul comunist, cu toate viciile mai sus enumerate, regim care, de altfel, a recunoscut el însuși că Mircea Vulcănescu nu a făcut politică.

Nume/prenume/Denumire ong” (se poate atașa și fișa matricolă a lui Mircea Vulcănescu).

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php