Capela Mitropolitană din Cernăuți, construită în anul 1881 pentru a adăposti rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei, a fost transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU)

0 217

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU, Autocefală) a anunțat oficierea primului serviciu divin în Capela Mitropoliților Bucovinei, care i-a fost luată Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene și care este strâns legată de istoria românilor bucovineni.

Capela Mitropolitană din Cernăuți, construită în anul 1881 pentru a adăposti rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei, a fost transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), condusă de mitropolitul Epifanie. După ce a fost sigilată, acest monument istoric și religios de mare valoare pentru comunitatea românească din Cernăuți, a devenit un subiect al discuțiilor diplomatice, politice și de presă.

În urma  deciziei primăriei orașului Cernăuți, enoriașii parohiei românești din cadrul Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei (Biserica Ortodoxă Ucraineană – UPȚ) au fost lăsați fără un loc de cult, fiind nevoiți să își țină slujbele religioase în aer liber. Biserica Ortodoxă a Ucrainei este acuzată în Ucraina de subordonarea Patriarhiei Moscovei, adică unui centru spiritual dintr-un stat agresor, ceea ce biserica de la Kiev neagă.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrianei (PȚU) triumfează: „A fost restabilit adevărul istoric, monumentul a revenit la biserica ucraineană”

Potrivit paginii oficiale a reprezentanței cernăuțene a  Bisericii Ortodoxe a Ucrianei (PȚU), capela a fost transmisă Episcopiei Cernăuți-Bucovina a PȚU, ceea ce „a reprezentat un pas important în restabilirea adevărului istoric și revenirii monumentului la biserica ucraineană”.

„Acest pas simbolizează întărirea identității naționale și unității spirituale a credincioșilor, deoarece templul este nu doar un monument arhitectural, ci și un loc deosebit de important pentru multe generații”, potrivit comunicatului  de presă.

Sunt promise slujbe și în limba română

„Este important de menționat că aici vor avea loc și slujbe în limba română, ceea ce va contribui la păstrarea tradițiilor spirituale și va satisface nevoile locuitorilor românofoni ai orașului. Informații despre programul viitor al slujbelor în capelă vor fi publicate ulterior”, potrivit comunicatului.

Merită menționa faptul că Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU) nu are în subordonarea sa nicio biserică românească.

Reprezentanții Consiliul Național al Românilor din Ucraina și membrii comunității românești din regiunea Cernăuți, prezenți la sărbătoarea „Limba noastră cea română” din 31 august a.c., s-au adresat autorităților locale și naționale ale statului ucrainean și român, dar și Bisericii Ortodoxe Române, pentru soluționarea problemei Capelei arhiereilor bucovineni cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, în care serviciul divin era oficiat doar în limba română. În august a.c. a fost anunațat transferul Capelei Mitropoliților din Cernăuți  către PȚU (Biserica Ortodoxă a Ucrainei), condusă de mitropolitul Epifanie.

Primăria argumenta în 2023 că în capelă este interzisă oficierea ritualurilor religioase, uitând de acest argument în 2024

Potrivit unei explicații a primăriei orașului Cernăuți din 21 iunie 2023, capela este luată de la enoriași pentru că legislația Ucrainei și o hotărâre a Curții de Arbitraj din 1996 nu permite oficierea unor servicii divine în capele. Vice-primarul Igor Krohmal scria că „nu pot fi considerate ca fiind adaptate pentru oficierea în masă a serviciilor și ritualurilor religioase construcțiile de cult, cum ar fi capela, adică construcția-gropniță a cimitirului”. În ciuda acestui fapt, aceeași capelă a fost oferită Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (PȚU) în august 2024 pentru oficierea de slujbe în limba ucraineană.

Argumentul interzicerii oficierii în masă a serviciilor și ritualurilor religioase în capele și cripte nu mai este amintit de reprezentanții primăriei. Potrivit Radio Europa Liberă, citând reprezentanți ai comunității românești, monumentul a fost îngrijit de credincioșii români, care au donat inclusiv pentru refacerea picturii în stil românesc. Lucrările de reparație s-au efectuat cu banii comunități românești, în special ai enoriașilor români.

În cripta de sub Capela Mitropolitană din Cernăuți se află mormintele mai multor ierarhi bucovineni, printre care episcopul Dosoftei Herescu, mitropoliții Teofil Bendela, Teoctist Blajevici, Silvestru Andrievici, Arcadie Ciupercovici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc și episcopul Ipolit Vorobchievici, toți de etnie română.

sursa: BucPress

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php