80 de ani de la procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași pe străzile Bucureștiului

0 223

În urmă cu 80 de ani, de sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost adusă la București, notează, într-un articol semnat pentru Ziarul Lumina, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Protejarea moaştelor Cuvioasei Parascheva în timp de restriște

În 1944, într-un an al încercărilor care măcinau lumea, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate din cetatea Iașilor și aduse în Țara Românească, având destinație Mănăstirea Turnu de pe Valea Oltului.

N-au ajuns acolo, întrucât Patriarhul Nicodim a hotărât să le găzduiască în Arhiepiscopia Bucu­reștilor, ele fiind așezate pentru un timp la Mănăstirea Pasărea și, mai apoi, pentru mai multe luni, la Mănăstirea Samurcășești.

Inițiativa Patriarhului de a aduce moaștele Sfintei Parascheva în București, în ziua de 27 octombrie 1944, rămâne de neuitat. După o atentă organizare, o impresionantă procesiune a avut loc din Bariera Cotrocenilor, cum i se spunea atunci, până la Catedrala Patriarhală. Imaginile și scrierile mărturisesc, peste veacuri, o izbândă a Ortodoxiei și o sărbătoare a comuniunii cetății, notează sursa citată.

Procesiune impresionantă de ziua Cuviosului Dimitrie

Ziua de 27 octombrie 1944 a fost marcată de mulți­mi impresionante. În frunte se aflau numeroși clerici, monahi și monahii, alături de autorități, dar mai presus de toate, poporul – oameni de toate vârstele, de la mic la mare, care au ieșit în stradă cu evlavie și recunoștință. Acea zi a fost o mărturie vie a cre­dinței, evlaviei și unității creș­tine, rămânând adânc întipărită în memoria colectivă și în manuscrisele de peste veacuri.

Bulevardele pe unde a trecut procesiunea, aducând-o pe Sfânta Parascheva la Catedrala Patriarhală, erau arhipline. Era ca o zi a biruinței, o împlinire duhovnicească mult mai importantă decât efemerele cuceriri ale celor care au luptat pe front. Era o cinstire pentru mult luptătoarea și iubitoarea de Hristos Parascheva, cea mult folositoare și ajutătoare. Pe Dealul Mitropoliei a fost aș­teptată de Patriarhul Nicodim, dimpreună cu ierarhii Irineu Mihălcescu, Policarp Morușca, Antim Nica și Veniamin Pocitan.

Pelerinaj la cele două racle, zi şi noapte, timp de trei săptămâni

La Catedrala Patriarhală, timp de aproape trei săptămâni, până în ziua de 13 noiembrie 1944, ușile nu s-au închis nici măcar pe timpul nopții. Șiruri neîntrerupte de pelerini au venit să-i aducă cinstire Sfintei Parascheva. Acela a fost un hram care, probabil, a adunat cei mai mulți credincioși din istorie. O sărbătoare prelungită aproape trei săptămâni, un eveniment unic, dedicat în mod special Cuvioasei Parascheva, departe de Cetatea Iașilor, pe care o ocrotește neîncetat din 1641. Aceeași manifestare a credinței și evlaviei a avut loc și la ducerea moaștelor Sfintei Parascheva către Iași, printr-o procesiune la fel de impresionantă, de la Catedrala Patriarhală până la Arcul de Triumf.

Mulțimile prezente parcă ar fi dorit ca Sfânta Parascheva să mai rămână.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php