DISTOPIE economică: Mogul din Silicon Valley prezice că INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ va PRELUA 80% din LOCURILE DE MUNCĂ

0 49

Vinod Khosla, investitor și antreprenor legendar din Silicon Valley, a prezis că IA (inteligența artificială va înlocui majoritatea locurilor de muncă, necesitând implementarea venitului de bază universal (UBI) pentru a preveni instabilitatea economică și inechitatea, potrivit Breitbart

Toronto , Canada – 18 June 2024; Vinod Khosla, Founder, Khosla Ventures, backstage of Centre Stage during day one of Collision 2024 at the Enercare Centre in Toronto, Canada. (Photo By Vaughn Ridley/Sportsfile for Collision via Getty Images)

Fortune relatează că într-o postare recentă pe blog, Vinod Khosla, miliardarul co-fondator al Sun Microsystems și investitor timpuriu în companii precum Netscape, Amazon și Google, și-a împărtășit opiniile despre potențialul perturbator al AI. Khosla estimează că IA ar putea gestiona 80 la sută din muncă în 80 la sută din toate locurile de muncă, inclusiv roluri în sănătate, vânzări, agricultură, inginerie și producție.

Khosla avertizează că adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale ar putea duce la o „distopie economică” caracterizată prin bogăție concentrată la vârf și forță de muncă intelectuală și fizică devalorizată, ceea ce ar duce la șomaj în masă la nivel global. Pentru a atenua aceste riscuri, el pledează pentru implementarea venitului de bază universal (UBI) ca soluție.

„IA ar putea crea o lume în care o elită mică să prospere, în timp ce restul s-ar confrunta cu instabilitatea economică, mai ales într-o democrație în derivă fără politici puternice”, a scris Khosla. El subliniază rolul vital al reglementărilor guvernamentale în gestionarea impactului IA, asigurarea distribuției echitabile a bogăției și menținerea bunăstării sociale.

În ciuda potențialelor provocări, Khosla rămâne optimist cu privire la beneficiile IA dacă este folosită în mod responsabil. El sugerează că inteligența artificială ar putea genera suficientă bogăție pentru a îmbunătăți bunăstarea tuturor și chiar ar putea deschide o săptămână de lucru de trei zile în următorul deceniu. Pentru cei care rămân angajați, IA ar putea elimina sarcinile obositoare și repetitive, permițând oamenilor să se concentreze pe o muncă mai împlinită.

Khosla își imaginează un viitor în care majoritatea muncii este gestionată de inteligența artificială și roboți, oamenii furnizând restul de 20% din muncă de care ar putea avea nevoie sau și-o doresc. Această schimbare ar putea redefini sensul de a fi uman, eliberându-i pe oameni de „corvoada locurilor de muncă nesatisfăcătoare și permițându-le să-și urmeze hobby-uri, să petreacă timp cu cei dragi și să se angajeze în activități care promovează creșterea personală și fericirea – viitorul utopic roz tipic oferit de toți utopicii de la comuniști la anarho-capitalisti.

„Viața nu va deveni mai puțin semnificativă odată ce vom eradica locurile de muncă nedorite, care necesită multă trudă”, conchide Khosla. „Dimpotrivă, viața va deveni mai semnificativă, deoarece nevoia de a lucra 40 de ore pe săptămână ar putea dispărea în câteva decenii pentru acele țări care se adaptează la aceste tehnologii.”

Predicțiile lui Khosla se aliniază cu cele ale altor lideri tehnologici, cum ar fi fondatorul Microsoft Bill Gates și CEO-ul Tesla Elon Musk, care au sugerat, de asemenea, că IA va duce la reducerea săptămânilor de lucru și la necesitatea unui venit universal. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste previziuni se vor realiza, deoarece previziunile anterioare privind săptămânile de lucru mai scurte din cauza progreselor tehnologice nu s-au materializat întotdeauna.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php