8 deținuți politici de la Salcia descoperiți în gropi comune: Demers necesar pentru istoria Bisericii

0 192

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a oficiat sâmbătă, 24 august 2024, un Parastas pentru deținuții politici din lagărul comunist de la Salcia. Arheologii au descoperit deja osemintele a opt dintre aceștia la Agaua, în Insula Mare a Brăilei. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a trimis ierarhului o scrisoare în care precizează că demersul este necesar pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române.

„Acest demers este necesar pentru o mai bună cunoaștere a istoriei contemporane a poporului român, precum și a istoriei Bisericii Ortodoxe Române, întrucât mulți din cei întemnițați în acest loc au fost clerici, o parte din ei primind moarte martirică pentru mărturisirea credinței în Domnul nostru Iisus Hristos, în lagărul de la Salcia”, i-a scris Patriarhul României Arhiepiscopului Dunării de Jos, care a citat din scrisoare după slujba de pomenire.

Cercetarea de pe Insula Mare a Brăilei se desfășoară în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, a canonizat 16 sfinți martiri și mărturisitori români din perioada comunistă, dintre care trei au fost întemnițați în lagărul de la Salcia: Sf. Cuv. Mărturisitor Sofian de la Mănăstirea Antim, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.

Deținuții din lagăr au fost mai ales clerici

Părintele Arhiepiscop Casian i-a pomenit la rugăciune toți cei care au murit după ce au fost închiși și torturați, începând din 1952, la colonia de muncă silnică Salcia.„Părinte Sofian a pătimit șase luni aici”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Casian. „Lângă cei opt este cu numele părintele martir Cornel Tomescu din Ardeal, care a fost adus la muncă forțată, unde a murit, pentru că l-a ajutat pe părintele din Ardeal, Ioan Sabău, pentru sfințirea unei biserici”, a mai spus părintele arhiepiscop.„Zeci de mii de deținuți s-au perindat pe aici, prin Insula Marea Brăilei, și sute bune și-au lăsat oasele aici. O parte dintre ei sunt înmormântați aici, în cimitirul din Agaua, în parte din spate a cimitirului, care de altfel a și fost ocolită de îngropări de către oamenii locului, pentru că știau că aici se află îngropați deținuții”, a explicat istoricul Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului.

„O să fie, fără îndoială, cel puțin cinci ani, dacă nu șapte ani de lucru de acum încolo pentru scoaterea osemintelor tuturor celor îngropați în cele două puncte pe care le-am găsit deja, în care autoritățile care conduceau lagărele din Balta Brăilei au găsit cu cale să îi îngroape, bineînțeles, fără cruce și fără lumânare, pe cei morți la muncă silnică în lagărele de muncă de aici.”

Vor fi cinstiți cum se cuvine

Osemintele descoperite în prima etapă a proiectului de cercetare arheologică din Insula Mare a Brăilei au fost depuse la bisericile parohiale și Agaua și Frecăței, jud. Brăila, până la realizarea unui osuar cu toate rămășițele umane care vor fi deshumate din gropile comune. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„Nu e o muncă ușoară, dar nu-i simțim, practic, greutatea pentru că ușurința vine, dacă vreți, inclusiv din ușurarea pe care o resimțim noi în momentul în care îi găsim. Faptul că putem ști cu certitudine că li se așază o cruce la căpătâi, că vor fi pomeniți ca martiri și mărturisitori ai temnițelor comunismului, ne dă nouă un sentiment absolut înălțător și greu de descris”, a subliniat istoricul.

După ce osemintele deshumate au fost puse în racle din lemn, patru dintre acestea au fost așezate în biserica din localitatea Agaua și patru în biserica din localitatea Frecăței. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de amenajare efectuate recent la cele două biserici și a oferit 30 de ghiozdane complet echipate copiilor din cele două comunități.

La finalul proiectului de cercetare arheologică de pe Insula Mare a Brăilei, osemintele identificate vor fi depuse într-un osuar nou construit, pentru a putea fi pomeniți și cinstiți după rânduiala creștinească.

Foto credit: Facebook / Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sursa: Basilica

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php