Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica

1 780

La mănăstirea ilfoveană Cernica va fi săvârșită duminică, 28 iulie 2024, slujba Parastasului pentru părintele Constantin Voicescu la mormântul său, la împlinirea a 100 de ani de la naștere, anunță Ziarul Lumina.

Slujba va fi săvârșită de un sobor de preoți din cadrul Protoieriei Sector 3 Capitală.

Preotul Constantin Voicescu a fost slujitor la Parohia Sapienței, cu hramul „Adormirea Maicii Dom­nului”, Protoieria Sector 5, urmând la slujire după trecerea la cele veșnice a părintelui Constantin Sârbu, canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ro­mâne.

Evenimentul comemorativ este organizat de Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, de prof. Ileana Voicescu, fiica părintelui și cadru didactic la această instituție de învățământ liceal.

Constantin Voicescu a făcut închisoare politică timp de 12 ani, fiind întemnițat la Jilava, Pitești, Târgu Ocna și Aiud. Părintele Constantin Voicescu a trecut la Domnul în ziua de 8 septembrie 1997.

Despre patrafirul ascuns

Părintele Constantin Voicescu a mărturisit că la Târgu Ocna, în vechea clădire a închisorii, era o capelă dezafectată.

Iată ce spunea părintele Constantin Voicescu despre acel moment:

„A fost un episod înainte de Paști care ne-a tulburat: în clădirea veche a închisorii fusese o capela, dezafectată acum. Dăduseră crucea jos și aduseseră la noi, pe secții, îmbrăcaminte, veșminte preoțești, pentru a le folosi drept cârpe de șters pe jos. Doamne, când ne-am dat seama, le-am ascuns pe unde am putut. Prin crăpăturile zidurilor, prin hainele noastre.

Eu am pus mâna pe un patrafir și l-am cusut în căptușeala paltonului. La Târgu Ocna, dată fiind iminența morții, ne lăsau să ne învelim și cu hainele noastre. Ei, l-am ascuns eu și, peste câțiva ani, am reușit să-l scot afară. De multe ori mi-am pus întrebarea: o fi vreo legătură între patrafirul acesta și faptul ca am lăsat peste ani Geografia și m-am dus la Teologie? La închisoare, având printre noi și preoți detinuți, am avut posibilitatea să ne spovedim și să ne împărășim. Ca în catacombe, pe ascuns, mergeam într-un colțișor, ne mărturiseam din mers de cele mai multe ori și prindeam momentul când să primim firimitura de împărtășanie… Ehei, au murit foarte mulți acolo… Nu a fost însă unul care să moară fără să fie împărtășit.”

via RostOnline

1 Comment
  1. ioan says

    In foto din tinerete osul nazal e strambat in stanga, iar in cea de la maturitate, in dreapta. Probabil e o fotografiere intoaarsa in negativ. Sau o dubla lovitura?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php