Ciolacu dă din colț în colț și spune că nu el a propus măsura restricționării numerarului, ci ANAF. PNL spune că măsura trebuie revizuită
Confruntat cu numeroasele proteste față de măsura restricționării numerarului, premierul Marcel Ciolacu încearcă să se spele pe mâini și dă vina pe „specialiștii” de la ANAF. El spune că acolo este sursa măsurii, care ar avea ca scop combaterea evaziunii fiscale.
„Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi de la ANAF, nu a fost o propunere politică. Avem cea mai mare evaziune din Europa. Vorbim despre ea, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus: ‘echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri’. În acel moment, în coaliţie nu am văzut nicio voce. Cu adevărat, ştiţi la fel de bine ca şi mine, dar la fel de bine ca şi mine trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România. (…) Dacă vreţi ca nimeni să nu ia nicio măsură, doar să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa… Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi trebuiesc gândite şi analizate, dar prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuţia cu băncile, de asta am discuţia la ora 17.00, să avem o perspectivă împreună”, a declarat Ciolacu.
„Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători (…) cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a menționat Marcel Ciolacu, luni, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.
Partenerul său de coaliție, președintele PNL Nicolae Ciucă, a cerut revizuirea măsurii. Acum câteva zile, Ciucă se declarase împotriva acesteia, deși ministrul de finanțe este membru al partidului său.
„Eu am transmis către bănci următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25%, iar raportul între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%. Ca atare, în momentul de faţă, băncile trebuie să vină şi se sprijine economia românească, să finanţeze, să capitalizeze sectorul de business din România, pentru a putea să asigurăm dinamica şi ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri. (…) Cu această măsură de plafonare a plăţilor cash, cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început. A fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional al PNL ca această măsură să fie revizuită”, a afirmat Ciucă, luni, la Senat.
El a precizat că decizia de plafonare a fost asumată în coaliţie pentru reducerea evaziunii fiscale.
„Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o reţea o bancomate echitabil distribuite, aşa cum ar fi necesar. Pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă preţioasă şi pentru noi, ca cetăţeni, timpul este o resursă preţioasă. Decizia (n.r. de plafonare a plăţilor cash) nu a fost luată unilateral, a fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori eu nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune. Plafonul era oricum la 10.000 lei. Să vedem care este forma cea mai … Ori să se revină la 10.000 lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii. Premierul a zis că discută cu sectorul bancar, cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie”, a spus Ciucă.
sursa: R3Media