”Doamne, odihnește-i cu Drepții pe robii Tăi, martirii creștini uciși la Biserica Sf. Porfirie din Gaza – 20.10.2023” – Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim
Doamne, odihnește-i cu drepții pe robii tăi, martirii creștini uciși la Biserica Sf. Porfirie din Gaza – 20.10.2023”, este rugăciunea publicată de Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim.
Ce trebuie să știți despre Biserica Ortodoxă, veche de 1616 ani
În anul 395, Cuviosul Porfirie, care era la acea vreme preot, a fost chemat să preia rolul de a proteja creștinii din Gaza de hărțuirea păgână, în urma morții episcopului din Gaza. În oraș existau multe temple păgâne și idoli, însă cu ajutorul Cuviosului Porfirie, s-au botezat 237 bărbați, 35 de femei și 14 copii.
În anul 401, Cuviosul Porfirie a primit, din partea împăratului roman de atunci, un edict care poruncea distrugerea templelor păgâne din Gaza și restabilirea privilegiilor pentru creștini. Cu sprijin financiar din partea împăratului însuși, Cuviosul Porfirie a putut să construiască o nouă Biserică în Gaza, pe locul principalului templu păgân.
Această Biserică era cunoscută, până în data de 19 octombrie, ca Biserica Cuviosului Porfirie. Biserica veche de 1.616 de ani este una dintre cele trei Biserici din Gaza, alături de Biserica Romano-Catolică a Sfintei Familii și Biserica Baptistă Protestantă din Gaza.
Biserica Cuviosului Porfirie din Gaza aparține Arhidiecezei Tiberias și este sub îngrijirea Eminenței Sale Arhiepiscopul Alexios, cu sprijinul Părintelui Silas.
În Gaza locuiesc mai puțin de 1000 de creștini palestinieni, dintre care 18 au fost uciși în atacul de aseară, iar numărul victimelor crește pe măsură ce se scot persoane neidentificate de sub dărâmături, fiind raportați mulți răniți.
Biserica, împreună cu episcopul său, au fost casă și refugiu pentru mai multe familii creștine și musulmane în timpul războiului din 2023, la care sunt martori.
Surse: Patriarhia Ierusalimului și Mărturie Athonită