Patrioții români au celebrat Sfinții Închisorilor la Aiud de Ziua Crucii. ”Martirii au biruit prin credință comunismul”

0 1.207

În fiecare an, pe 14 septembrie de Ziua Crucii, o mulțime de credincioși, foști deținuți politici și fruntași ai patrioților români celebrează Sfinții Închisorilor anticomuniști de la închisoarea Aiud, mucenici și martiri dintre anii 1948 – 1964.

După oficierea Sfintei Liturghii de la biserica mănăstirii, la monumentul dedicat martirilor și mucenicilor anticomuniști a avut loc un parastas și discursurile unor foști deținuți politici: Demostene Andronescu, Vasile Diamandi, Galina Răduleanu și Maria Trifan, fiica martirului anticomunist Traian Trifan, care au luat cuvântul și au vorbit despre sacrificiile generației de naționaliști români care s-au jertfit în închisorile comuniste pentru a elibera țara de comunism și a păstra credința creștină. Vasile Diamandi în discursul său a subliniat că ”martirii de la Aiud au biruit prin credință comunismul”.

La eveniment au mai participat istoricul Sorin Olariu, Coriolan Baciu, președintele Fundației Ogoranu, sculptorul Ivanov, editorul Cezarina Condurache, scriitorul Ionuț Țene. La final cele câteva sute de persoane au interpretat un cântece patriotice. De asemenea, câteva edituri din țară au prezentat la standuri amenajate special cărți de istorie contemporană și literatură despre fenomenul concentraționară publicului interesat.

Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” – Aiud, ridicat la rangul de mănăstire, este situat pe „Râpa Robilor”, în localitatea Aiud, şi a fost înfiinţat în 1 ianuarie 2005. Lucrările la monumentul-biserică numit „Calvarul Aiudului” au început în 1992 şi au contribuit la construcţie atât Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, cât și foștii deținuți politici din țară și străinătate. Lăcaşul de cult a fost construit în memoria martirilor din temnițele comuniste româneşti, iar arhitectura a fost proiectată de Anghel Marcu și Nicolae Goga.

Monumentul este construit perpendicular pe „Râpa Robilor”. Pe acoperiș sunt vizibile 14 cruci îngemănate care exprimă unitatea în suferință a celor care au fost privaţi de libertate, dar privite separat cele șapte cruci amintesc de cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe. Cele şapte cruci îngemănate duc în spate o cruce mare care simbolizează Crucea Neamului. Pentru a ajunge în interiorul bisericii, trebuie coborâte 24 de trepte care simbolizează păşirea spre întunericul din celulele comuniste. Monumentul „Calvarul Aiudului” a fost sfinţit de Mitropolitul Bartolomeu în anul 2005.

NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php