Preşedintele ceh: Occidentul trebuie să fie pregătit că nu va exista o victorie completă în război
Preşedintele ceh Petr Pavel a afirmat că, după părerea sa, Occidentul trebuie să se pregătească pentru eventualitatea în care nu va exista o victorie completă în războiul ruso-ucrainean, transmite Ukrainska Pravda.
„Cred că ar trebui să facem orice […] avem la dispoziţie pentru a-i încuraja pe ucraineni şi pentru a-i sprijini să aibă succes. Dar, pe plan intern, ar trebui să fim pregătiţi şi pentru alte situaţii neprevăzute”, a declarat Petr Pavel într-un interviu acordat ziarului The Guardian, în timpul vizitei sale la Londra pentru încoronarea lui Charles al III-lea.
Pavel a mai susţinut că Ucraina înţelege că nu ar trebui „să-i subestimeze pe ruşi pentru că au destui oameni, au încă suficient echipament, chiar dacă este mai vechi, probabil în număr mai mic, dar totuşi, au […] multă muniţie”.
„Ei nu sunt atât de incapabili în ceea ce priveşte apărarea. Şi, bineînţeles, fiind în apărare, le este mai uşor, deoarece Ucraina va fi suferit pierderi teribile, chiar dacă sunt bine pregătiţi. Aşa că atacarea unui inamic precum Rusia va fi dificilă, iar ruşii nu vor fi luaţi prin surprindere pentru a doua oară”, a adăugat preşedintele ceh.
Potrivit şefului de stat, principala cerinţă a lui Zelenski în timpul întâlnirii lor din 28 aprilie a fost muniţia, pe fondul pregătirilor pentru o contraofensivă.
Statele membre ale UE au fost de acord în această săptămână să furnizeze Ucrainei muniţie din afara uniunii, inclusiv din Marea Britanie şi SUA, în ciuda obiecţiilor iniţiale ale Franţei, o decizie despre care Pavel a spus că va creşte capacitatea de a ajuta Ucraina în săptămânile şi lunile următoare.
Europa nu are capacitatea de a produce armele de care Ucraina are nevoie, dar le poate cumpăra, iar Zelenski a declarat că va furniza tehnicieni calificaţi pentru noile fabrici de muniţii dacă industria de apărare din UE nu reuşeşte să facă acest lucru.
Pavel consideră că UE ar trebui să se aprovizioneze cu muniţie pentru Ucraina din toată lumea, inclusiv din ţări care poate nu vor să recunoască implicarea lor în conflictul cu Rusia sau cu care capitalele europene ar putea simţi un oarecare disconfort diplomatic în relaţii.
„Există modalităţi prin care putem face acest lucru”, a declarat el.
Sursa citată mai precizează că preşedintele ceh Petr Pavel a avertizat în privat conducerea ucraineană cu privire la dezastrul provocat de o contraofensivă pripită.