Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului denunță un atentat terorist la Mormântul Fecioarei Maria. Extremiștii israelieni au atacat un episcop și un preot în timpul slujbei de duminică dimineața

0 755

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a denunțat un atac terorist comis în timpul slujbei de duminică dimineața la Biserica Ghetsimani din Ierusalim, care cuprinde mormântul gol al Sfintei Fecioare Maria, informează LifeSiteNews.

Într-o declarație din 19 martie, Patriarhia, reprezentată de Patriarhul Teofil al III-lea, împreună cu Sfântul Sinod și Frăția Sfântului Mormânt, a condamnat „atacul terorist atroce care a avut loc … din partea a doi radicali israelieni”, când aceștia ar fi intrat în biserică și ar fi încercat să vandalizeze icoanele și să atace pe Arhiepiscopul Ioachim și un alt preot care era prezent.

Aceștia au fost imobilizați rapid de mai mulți bărbați până la sosirea poliției.

Comunicatul a continuat subliniind că „atacurile teroriste, comise de grupuri radicale israeliene, care vizează biserici, cimitire și proprietăți creștine, pe lângă abuzurile fizice și verbale împotriva clerului creștin, au devenit aproape zilnice și, în mod evident, cresc în intensitate în timpul sărbătorilor creștine”.

Luna trecută, călugării franciscani din Custodia Țării Sfinte au denunțat un atac comis de un „evreu radical” care a intrat în Biserica Biciuirii și a dărâmat o statuie a lui Iisus Hristos și a continuat să o desfigureze înainte de a fi imobilizat.

De asemenea, franciscanii au condamnat cu fermitate „succesiunea tot mai mare de acte grave de ură și violență împotriva comunității creștine din Israel”, printre care se numără „un grup de evrei religioși care au intrat în Poarta Nouă”, în apropierea sediului lor, și au atacat turiști, comițând în același timp acte de vandalism, „aruncând scaune, mese și pahare și transformând cartierul creștin într-un câmp de luptă”. Potrivit Ordinelor Catolice din Țara Sfântă, poliția nu a ajuns decât după o oră, când în cele din urmă „i-a luat pe atacatori”.

Printre alte incidente menționate se numără profanarea unui cimitir creștin din Ierusalim în ianuarie, graffiti cu „Moarte creștinilor” scrise pe pereții unei mănăstiri din cartierul armean și vandalizarea unui centru maronit.

Și chiar săptămâna trecută, o școală catolică administrată franciscanii din Nazaret a fost atacată de atacatori necunoscuți, deși, din fericire, nu au existat răniți.

În timp ce îngrijorarea față de escaladarea violenței împotriva creștinilor și a sanctuarelor lor este crescută în regiune, astfel de atacuri nu sunt un fenomen nou. De fapt, autoritățile israeliene au adoptat o politică deliberată de distrugere, jefuire și profanare a bisericilor din Palestina în timpul și după războiul din 1948, când a fost fondată națiunea.

Chiar și astăzi, au existat rapoarte despre indivizi și grupuri radicale evreiești din Ierusalim care scuipă creștinii, le întrerup rugăciunea și probabil le incendiază proprietățile, lucru pe care autoritățile bisericești l-au condamnat în mod obișnuit.

În 2015, teroriștii evrei au devenit subiect principal în presa internațională când au incendiat Biserica Înmulțirii pâinilor și a Peștilor din Tabgha, în Galileea, unde Iisus Hristos a săvârșit unul dintre aceste două miracole consemnate în Evanghelii.

Și, similar cu lipsa de investigare și de urmărire penală atunci când vine vorba de crimele teroriștilor de stânga din Statele Unite – fie că fac parte din crimele teroriste Black Lives Matter din 2020, fie că fac parte din actele teroriste pro-avort din mai 2022 – crimele împotriva creștinilor din Israel și din teritoriile palestiniene aflate sub ocupație militară israeliană nu sunt practic niciodată rezolvate.

În decembrie 2021, liderii catolici, ortodocși și protestanți din Țara Sfântă au descris astfel de atacuri teroriste în creștere ca fiind „o încercare sistematică de a alunga” creștinii „din Ierusalim și din alte părți ale Țării Sfinte”, în timp ce, de asemenea, au deplâns cu „mare îngrijorare” modul în care „angajamentul declarat al guvernului israelian de a susține un cămin sigur și securizat pentru creștinii din Țara Sfântă … este trădat de eșecul politicienilor locali, al oficialilor și al agențiilor de aplicare a legii de a reduce activitățile [violente] ale grupurilor radicale”.

Declarația de duminică a Patriarhiei Ortodoxe s-a făcut ecoul acestei perspective, afirmând că „[c]a această situație sumbră nu a atras nicio reacție adecvată, nici la nivel local, nici la nivel internațional, în ciuda apelurilor, cererilor și protestelor făcute de Bisericile din Țara Sfântă”.

„Este dureros de clar acum că prezența creștină autentică în Țara Sfântă este în mare pericol.”

„Patriarhia face apel la comunitatea internațională să intervină imediat pentru a oferi securitate și protecție creștinilor din Ierusalim”, împreună cu Locurile lor Sfinte „care sunt supuse unor forme deplorabile de încălcări și atacuri din partea organizațiilor radicale israeliene”, au scris ei.

„Patriarhia cere, de asemenea, ca măsurile legale necesare să fie luate împotriva tuturor celor implicați în crime teroriste împotriva oricărui loc sfânt”, au conchis clericii ortodocși.

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php