Jean Moscopol – trubadurul exilului anticomunist.

2 2.255

jean-moscopol-659508l-poza

Pe 26 februarie s-au împlinit 116 ani de la naşterea lui Jean Moscopol.

Refugiat din calea tăvălugului bolşevizării României de către ocupantul sovietic, Jean Moscopol lăsa în urmă nu doar ţara iubită a visurilor sale, pe care nu o va mai revedea niciodată, până la stingerea sa, în 1980, la New York. Lăsa în urmă o carieră de muzician şi mai ales faima câştigată în acea epocă mirifică a Bucureştiului interbelic, a cărei aură boemă nu va mai putea răsfăţa niciodată capitala României. Alături de Cristian Vasile, Moscopol fusese, pe bună dreptate, trubadurul unei întregi generaţii de îndrăgostiţi. Şlagărele lansate de el se ascultau, pe plăci de patefon His Master’s Voice în toate capitalele europene, alături de ale celor mai indrăgiţi diseuri europeni.

moscopol 1
AUDIO. În ţara-n care m-am născut.
Untitled
AUDIO. Toate trec...

În timp ce alţi interpreţi de muzică uşoară preferau să se plieze pe rigorile ideologice ale noului regim, acceptând să cânte, patetic, realizările „democraţiei populare” ori nopţile moscovite ale studenţimii kominterniste”, Jean Moscopol reuşea să se refugieze în ultimul moment, evitând soarta rezervată de regimul comunist tuturor celor ce nu erau dispuşi să se conformeze alinierii la ideologia satanică. Iar cupletele anticomuniste compuse de Moscopol începuseră să circule. A scăpat în ultimul moment, ajutat de marea Elvira Popescu.

Ajuns în Europa de vest, Moscopol 

s-a instalat pentru început la Paris, unde s-a manifestat activ în cadrul organizaţiilor refugiaţilor politici români, coagulaţi în jurul Bisericii Sf Arhangheli Mihail şi Gavriil, de preotul legionar Vasile Boldeanu. Ulterior a trecut în Germania de Vest, unde a participat la realizarea emisiunilor româneşti ale Radio Free Europe (Europa Liberă), aceasta difuzând şi numeroasele sale cuplete în care erau satirizaţi liderii regimului de la Bucureşti, înceăând cu Gheorghiu Dej, soţii Chişinevski, Petru Groza, Sadoveanu, dar şi patriarhul colaboraţionist Justinian Marina.

800px-Te_astept_la_5Se va stabili definitiv în State, la New York, unde va trăi până la sfârşitul vieţii, Controversatul Aristide Buhoiu a avut meritul de a fi imprimat, cu un Jean Moscopol aflat în pragul morţii, acele cuplete anticomuniste cântate în anii 1950 la Radio Free Europe dar neînregistrate, salvând astfel pentru eternitate un patrimoniu cultural inestimabil.

Moscopol a cântat şi pe malul Atlanticului iubirea şi mai ales dorul de ţara sa iubită, cu acelaşi patos cu care o făcuse şi pe plaiurile natale. Din nefericire, destinul său s-a împletit cu al atâtor mii de exilaţi care s-au stins ducând cu ei în mormânt dorul de ţară ce i-a mistuit şi neîmplinirea de a mai fi văzut odată pământul său natal.

 

2 Comments
  1. doru1943 says

    Jidanul graseiat,patriot,,,Tot ce e rrromanesc nu pierrre,,!

    1. Marin Dumitru says

      S-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903. Părinții lui erau greci: mama, Terpsihore, era din Constanța, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesembria (azi Nesebar în Bulgaria), dar se stabilise la Brăila.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php